Neispunjeno

Omarska nije postala opština nakon pobjede kandidata SNSD-a u Prijedoru

U toku izborne kampanje za Lokalne izbore 2020. godine, Milorad Dodik, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), obećao je građanima Omarske da će biti pokrenuta procedura da njihova mjesna zajednica dobije status opštine, čime Omarska, u administrativnom smislu, ne bi više bila dijelom grada Prijedora.

Naime, kako je tada prenio portal Politicki.ba, Dodik je u Omarskoj okupio veći broj privrednika, a kako se vidi sa snimka koji je objavio ovaj portal, jasno im je poručio da je izuzetno bitno ko će činiti vlast u Prijedoru i da formiranje nove općine nije trgovina za izbore.

U roku od 30 dana biće formirana komisija Vladina. U narednih 90 dana biće pozitivno mišljenje i u narednih šest mjeseci takva je procedura, mora ići nacrt pa prijedlog. Biće donesen zakon o formiranju općine Omarska.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, 9.11.2020.

 

Nakon održanih Lokalnih izbora u BiH, prema zvaničnim podacima Centralne izborne komisije BiH (CiK BiH), u Prijedoru je pobijedio kandidat SNSD-a Dalibor Pavlović.

Pavlović je krajem 2020. godine preuzeo dužnost gradonačelnika Prijedora.

Istinomjer se obratio Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS-a s ciljem dobivanja informacija da li su pokrenute zakonske procedure kako bi Omarska postala opština, ali odgovor nismo dobili.

S obzirom na to da nakon više od šest mjeseci otkako je Dalibor Pavlović preuzeo dužnost gradonačelnika Prijedora nema zvaničnih informacija o formiranju komisije Vlade RS-a te o upućivanju zakona o formiranju opštine Omarska u proceduru u Narodnoj skupštini RS-a, Istinomjer će obećanje Milorada Dodika, da će Omarska postati opština, ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

 

Pitajte Istinomjer!