Dosljedno
Uncategorized

HDZ/Dragan Čović: Krišto ili niko!

Predsjednik HDZBiH Dragan Čović izjavio je da je danas počeo bilateralne sastanke s predsjednicima drugih stranaka o formiranju Vijeća ministara i da očekuje da će do kraja sedmice biti finalizirana ideja o njihovom zajedničkom sastanku.

Čović je potvrdio da HDZBiH i dalje predlaže Borjanu Krišto za predsjedavajućeg Vijeća ministara, naglašavajući da kada se utvrdi koncept Vijeća ministara neće biti teško izabrati predsjedavajućeg.

(FENA, 24. 8. 2011.)

***

Kandidatkinja hrvatskog bloka za predsjedavajuću Vijeća ministara je Borjana Krišto, rekao je nakon konsultacija sa članovima Predsjedništva BiH predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Čović je istakao da je Krišto itekako kompetentna za ovaj posao te da je njen legitimitet potvrđen na prošlim izborima na kojim je dobila više glasova nego svi ostali hrvatski kandidati zajedno.

“Drago mi je da su sva tri člana Predsjedništva BiH suglasna o tome da predsjednik Vijeća ministara ovaj put treba biti Hrvat”, kazao je Čović.

(FENA, 3. 6. 2011.)

Komentar:

Upornost HDZ-a BiH, odnosno predsjednika te stranke Dragana Čovića u namjeri da Borjana Krišto, nekadašnja predsjednica Federacije BiH, bude nova predsjedavajuća Vijeća ministara BiH je zapanjujuća. Bez obzira na odluku Predsjedništva BiH, odnosno prihvatanje (zatim i odbijanje u Parlamentu BiH) Slave Kukića za potencijalnog mandatara vlade koja to nije, HDZ nastavlja sa zacrtanim. Ko zna, možda Krišto zaista i bude prva žena na mjestu prvog čovjeka Bosne i Hercegovine. I ko zna, možda baš kao Margaret Tačer umiri huligane i doprinese cvjetanju naše oronule ekonomije. Svejedno, mora se priznati da, bez obzira na pritiske “platformaša”, HDZ nastavlja sa dosljednom politikom, naravno u ovom izolovanom slučaju.

Pitajte Istinomjer!