Dosljedno

Govedarica nastavlja sa isključivanjem iz SDS-a

Nakon poziva na “sklapanje velike koalicije sa opozicijom na nivou države”, koji je polovinom prošlog mjeseca Savezu za promjene uputio predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik turbulencije u SDS-u, previranja i na kraju isključivanja iz ove političke stranke se nastavljaju.

Nakon poziva na “sklapanje velike koalicije sa opozicijom na nivou države”, koji je polovinom prošlog mjeseca Savezu za promjene uputio predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik turbulencije u SDS-u, previranja i na kraju isključivanja iz ove političke stranke se nastavljaju.

U tom kontekstu je posljednja izjava predsjednika SDS-a, Vukote Govedarice u kojoj kaže da će SDS na osnovu “platforme imati jasan stav o eventualnim razgovorima i u eventualnim razgovorima sa nekim drugim političkim partijama, kako na nivou RS, tako i na nivou BiH”, te podvlači da se, kako kaže, odluke stranke moraju poštovati i moraju biti izvršne:

Jedinstvo stranke podrazumijeva donošenje odluka, koje, bez obzira na to da li su donesene jednoglasno ili većinski poslije različitih stavova, moraju da budu izvršne i moraju da ih poštuju svi organi stranke. To definiše jedinstvo bilo koje političke organizacije, pa time i SDS-a.

Vukota Govedarica, 06.11.2018.

Podsjećamo, nešto ranije je nakon svojih izjava od 26.10.2018. godine, koje su okarakterisane kao “iznošenje u javnost neistina i dezinformacija i nanošenje ozbiljne štete interesima Srpske demokratske stranke (SDS)”, od strane predsjednika SDS-a, Vukote Govedarice, isključen SDS-ov dotadašnji potpredsjednik i novoizabrani zastupnik u Narodnoj skupštini RS, Kostadin Vasić.

Međutim, situacija u SDS-u se nakon toga nije smirila, te je od strane jednog broja funkcionera ove stranke nastavljeno nepoštivanje odluka Glavnog odbora SDS-a.

Istinomjer je tako pisao i o stavu Gradskog odbora SDS-a u Doboju, iznešenog nakon sjednice Glavnog odbora SDS-a, u kojem se između ostalog navodi da je GO SDS u Doboju “jednoglasno izglasao zaključke kojim su nosioci mandata iz izborne jedinice pet, odnosno tri zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a Nebojša Marić, Danijel Jošić i Nina Bujkelović i jedan zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Obren Petrović ovlašteni da uz punu podršku Skupštine Gradskog odbora SDS-a budu dio vlasti na nivou Parlamentarne skupštine BiH i NSRS-a.”

Ubrzo nakon toga, još uvijek aktuelni gradonačelnik Doboja i novoizabrani zastupnik SDS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Obren Petrović nakon sastanka sa predsjednikom SNSD-a, Miloradom Dodikom je “poručio da podržava lidera SNSD-a, te snagu i energiju koju on pokazuje u radu”, i pozvao pozvao visoke funkcionere SDS-a, Miću Mićića i Milovana Bjelicu da također “daju podršku Dodiku”:

Pozivam Miću Mićića i Cicka Bjelicu, da izvrše pritisak na GO da se to uradi. Mi predstavljamo sve građane Republike Srpske i sve one što poštuju Republiku Srpsku. Nemamo nikakvih zahtjeva već da se se nastavi podrška koju smo dosad imali.

Obren Petrović, 06.11.2018.

U skladu sa najavljenim, na ovaj istup Obrena Petrovića reagovao je Govedarica:

S obzirom na stavove, iznesene u javnosti, a koji nisu u skladu sa zvaničnom politikom Srpske demokratske stranke, Obren Petrović više nije član SDS-a zbog čega je danas izbrisan iz članstva Srpske demokratske stranke.

Vukota Govedarica, 07.11.2018.

Ovim Istinomjer stav Vukote Govedarice, koji se odnosi poštivanje odluka od strane svih organa stranke, ocjenjuje dosljednim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!