Analize

Bez pomaka u oblastima obrazovanja i socijalne politike

U oblastima obrazovanja i socijalne politike Istinomjer je zabilježio ukupno 12 obećanja, a ni na jednom od datih obećanja nisu zabilježene aktivnosti te su ova obećanja zaključno sa prvom godinom rada Vijeća ministara BiH ocijenjena kao nezapočeta.

Kada je u pitanju oblast obrazovanja, Istinomjer je zabilježio osam obećanja, a svih osam dala je Stranka demokratske akcije (SDA). Obećanja su dobila ocjenu nije započeto s obzirom na činjenicu da ni za jedno od pomenutih obećanja nisu zabilježene aktivnosti tokom prve godine rada Vijeća ministara BiH.

Obećanja su se odnosila na podržavanje zaštite i rekonstrukcije kulturno-historijskih objekata u BiH, podršku zajedničkoj kulturnoj baštini, potpunu ravnopravnost sve djece i građana BiH u obrazovnom sistemu, uvođenje državnog priznanja i trajne novčane nagrade za osvajače medalja na olimpijskim i paraolimpijskim igrama, definiranje kriterija za dodjelu priznanja i nagrade za postignute vrhunske sportske rezultate, usvajanje Zakona o finansiranju sporta u BiH, izgradnju nacionalnog stadiona za reprezentativne sastave BiH, te na donošenje Zakona o dodjeli priznanja istaknutim umjetnicima.

U oblasti socijalne politike od četiri obećanja u toku prve godine rada Vijeće ministara BiH, niti u jednom nisu provođene aktivnosti na ispunjenju obećanog. Dva obećanja dala je Demokratska fronta (DF), a koje se odnose na smanjenje siromaštva te na demografski razvoj i Zakon o populacijskoj politici. Druga dva obećanja stigla su iz Stranke demokratske akcije (SDA). Ona se odnose na formiranje posebnog ministarstva za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku, a drugo obećanje ove stranke u ovoj oblasti se odnosi na donošenje zakona o pravima logoraša, žrtava torture i drugih civilnih žrtava rata.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!