Neispunjeno

Uvođenje državnog priznanja i trajne novčane nagrade za osvajače medalja na olimpijskim i paraolimpijskim igrama

Partije: SDA | Oblasti: Obrazovanje

Uvođenje državnog priznanja i trajne novčane nagrade za osvajače medalja na olimpijskim i paraolimpijskim igrama i svjetskim seniorskim prvenstvima u olimpijskim i paraolimpijskim sportovima i disciplinama za poseban doprinos jačanju nacionalnog ponosa i ugleda Bosne i Hercegovine.

Obrazloženje

U toku mandatnog perioda 2018 - 2022 nisu zabilježene aktivnosti Vijeće ministara BiH na datom obećanju.

Izvor: Predizborni program SDA

Vijeće ministara BiH je u oktobru 2020. godine na prijedlog Ministarstva civilnih poslova BiH, donijelo Odluku o kriterijima za raspored sredstava namijenjenih za tekući grant “Sufinanciranje sportskih manifestacija” za 2020. godinu, u iznosu 1.342.000,00 KM od čegaje 600.000,00 KM bilo namijenjeno za Olimpijski odbor BiH, Paraolimpijski odbor BiH, Specijalnu olimpijadu u BiH, sportske saveze registrirane na razini BiH i entiteta i sportske saveze osoba s invaliditetom registrirane na tim razinama.

Kako su naveli u saopćenju, ciljevi dodjele sredstava su ostvarivanje javnog interesa, povećanje broja sportaša na međunarodnim natjecanjima i povećan broj ostvarenih normi za olimpijske i paraolimpijske igre, svjetska i europska prvenstva te povećanje broja međunarodnih natjecanja koja se organiziraju u Bosni i Hercegovini.

U decembru je saopćeno da je Vijeće ministara BiH u drugom krugu glasanja donijelo Odluku o rasporedu sredstava namijenjenih za tekući grant „Sufinansiranje sportskih manifestacija“ za 2020. godinu.

Grant Ministarstva civilnih poslova vrijedan 1.342.000,00 KM namijenjen je sufinansiranju sportskih manifestacija, od čega je 600 hiljada KM izdvojeno za Olimpijski i Paraolimpijski komitet BiH, Specijalnu olimpijadu u BiH, sportske saveze, odnosno sportske saveze osoba sa invaliditetom registrirane na nivou Bosne i Hercegovine i entiteta. Također, 400 hiljada KM namijenjeno je sportskim klubovima, koji organiziraju ili učestvuju na međunarodnim sportskim manifestacijama, a 342 hiljade KM za infrastrukturne radove na sportskim objektima koji će direktno doprinijeti održavanju sportskih aktivnosti.

Saopćenje VM BiH, 23.12.2020.

Ipak, aktivnosti na uvođenju državnog priznanja i trajne novčane nagrade za osvajače medalja na olimpijskim i paraolimpijskim igrama i svjetskim seniorskim prvenstvima u olimpijskim i paraolimpijskim sportovima i disciplinama nisu zabilježene.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!