Ispunjeno

Formirana Žandarmerija kao “nova organizaciona jedinica MUP-a RS”

Nakon što su iz Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS, koji je razmatran na sjednici NSRS 25. juna 2019. godine, izbačene odrednice koje predviđaju formiranje rezervnog sastava policije ovog entiteta, iz institucija RS ali i od strane člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika najavljeno je formiranje “Žandarmerije”.

Prvo je premijer RS, Radovan Višković nakon objave saopštenja MUP-a RS u kom je najavljeno povlačenje odrednica o formiranju rezervng sastava policije, rekao kako će “Srpska, ako ne može imati rezervni sastav policije, formirati žandarmeriju po ugledu na sve zemlje u okruženju i u svijetu”.

U ovom momentu sklonićemo taj zakon iz procedure, ali već imamo smjernicu kako dalje i mi ćemo naše bezbjednosne snage osposobiti da štite građane Republike Srpske, a te snage zvaće se onako kako se zovu u svakoj državi.”

Radovan Višković, 24.06.2019.

Dan kasnije, na dan održavanja sjednice NSRS i Milorad Dodik je, kako su prenjeli mediji, poručio da će “Žandarmerija” biti uspostavljena u Republici Srpskoj iz razloga “obezbjeđenja sigurnosti RS”.

Da bismo sproveli tu odluku, formiraćemo strukture bezbednosti koje mogu to da sprovedu.”

Milorad Dodik, 25.06.2019.

Istog dana iz Vlade RS je saopšteno da će MUP RS izvršiti reorganizaciju postojećih interventnih snaga.

Ministarstvo će u narednom periodu izvršiti reorganizaciju postojećih interventnih snaga te će na ovaj način biti u mogućnosti brže i efikasnije odgovoriti na sve bezbjednosne izazove s kojima se suočavamo i koje možemo očekivati u narednom periodu.”

Vlada RS, 25.06.2019.

I nekoliko dana kasnije Dodik je rekao da će žandarmerija moći da djeluje na cijelom prostoru Republike Srpske, dok to rezervni sastav policije ne bi radio.

Malo više će nas koštati, ali biće daleko efikasnije.”

Milorad Dodik, 30.06.2019.

Shodno tome iz MUP-a RS 23. septembra 2019. godine najavljeno je zvanično predstavljanje “Žandarmerije” kao “nove organizacione jedinice MUP-a RS, koja je formirana u cilju unapređenja bezbjednosti Republike Srpske, njenih građana i imovine”. Dva dana kasnije u Centru za obuku u Zalužanima kod Banje Luke, uz prisustvo najviših zvaničnika RS, svečano je postrojena Žandarmerija MUP-a Republike Srpske, a tom prilikom Dodik je rekao kako se nije odustalo od ideje formiranja rezervnog sastava policije RS.

Odmah da se zna, razmatraćemo i čekati priliku da se formira rezervni sastav. To je najbolji način čuvanja i odbrane teritorije. Sve što čini Republiku Srpsku, to naiđe na osude političkog Sarajeva i dijela Međunarodne zajednice, a da se ne uđe ni u suštinu. To nije izvan Dejtona, to je samo limitirano našim materijalnim sredstvima, a ne voljom Sarajeva.”

Milorad Dodik, 24.09.2019.

Reakcije dijela političke javnosti u BiH na svečano postrojavanje Žandarmerije RS, ali i na izjave Milorada Dodika mogu se očekivati u narednim danima, ali s obzirom da je ova jedinica formirana u skladu sa ranijim najavama, Istinomjer će obećanja Milorada Dodika ocijeniti kao ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!