Neistina

FBiH nije “kočnica” za odlazak OHR-a

Aleksandra Pandurević

Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, rekla je da je Inckov izvještaj apsolutno neobjektivan te da ne zna da li on stoji iza svega toga ili bošnjački zaposlenici u OHR-u. “I američka administracija nedavno je jasno pokazala da su problemi unutar FBiH i njena struktura. Ovo je još jedan u nizu izvještaja koji treba da opravda dalji ostanak OHR-a u BiH”, kazala je Pandurevićeva.”

(Nezavisne novine, 8. 11. 2011.)

Komentar:

Prije svega, Vašingtonskim sporazumom iz 1994. godine formirana je Federacija Bosne i Hercegovine. Vašington je glavni grad Sjedinjenih Američkih Država, a Dejton se nalazi u državio Ohajo, takođe u SAD, a to je grad koji je poznat po Okvirnom sporazumu za mir u BiH, poznatijim po nazivu Dejtonski sporazum. SAD su garant mira u BiH i Balkanu, pa se izjava Aleksandre Pandurević može nazvati “pucnjem u prazno”, s obzirom da niti jedan zvaničnik SAD-a nikad nije apsolutno ništa izjavio o ustrojstvu FBiH, a pogotovo ne o tome da je FBiH “kočnica” u formiranju vlasti ili odlasku OHR-a. To bi bilo direktno uplitanje u unutrašnje uređenje suverene i nezavisne demokratske države, koja teži prosperitetu i članstvu u NATo i EU, unije zemalja iz koje dolazi i visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko (Austrija).
Kao fakt u prilog navedenom, poslužiće nam govor američkih ambasadora u periodu 2008. – 2011., koje možete pronaći OVDJE.

Pitajte Istinomjer!