Neistina

Emil Vlajki, čitač misli

Emil Vlajki
Emil Vlajki

“Ambasador je otvoreno pozvao narod da izađe na ulicu i da ruši postojeću vlast. Očito je, da se dijelu međunarodne zajednice ne sviđa uravnotežena politika RS-a u odnosu na Zapad i Rusiju”, ustvrdio je Vlajki.

(24sata.info, 12.12.2012.)

Komentar:

Potpredsjednik RS-a Emir Vlajki je sebi dao toliko slobode u interpretaciji izjave ambasadora SAD-a Patricka Moona, da joj je pridodao i stvari o kojima nije bilo riječi.

Ono što je američki ambasador tačno izjavio je “da su politički lideri izabrani da provode volju građana koji su ih birali, tako da se svaki sistem može srušiti i promijeniti ako se ne poštuju te želje”.

Osim toga Moon je rekao da je korupcija ogroman problem s kojim se suočavaju građani BiH koji se “moraju odlučnije boriti protiv korumpiranih ljudi i institucija”. Moonova izjava u cjelini glasi:

“Građani se suočavaju s korupcijom u obrazovanju, zdravstvu, pravosuđu i to umnogome narušava temelje ove države. Shvatio sam da građani smatraju da korupcija kreće od samog vrha i ide sve do najnižijih nivoa vlasti. Svaki put kada se sastanem s nekim od političara, istaknem problem korupcije kao ogromnu kočnicu napretka ove zemlje. Želim da ohrabrim sve građane da otvoreno progovore o ovom problemu, da traže od političara konkretne akcije i dokaze borbe protiv korucije, ne samo prazne priče”, rekao je američki ambasador za bijeljinsku BN televiziju.

Dakle, ako pažljivo pročitamo Moonovu izjavu, ne možemo da se ne zapitamo kako je Vlajki iz nje mogao iščitati “otvoreni poziv na ustanak”, jer ga u datoj izjavi evidentno nema. Nije jasno ni na koji način je on u navedenoj izjavi čuo negodovanje zbog “uravnotežene politike RS-a u odnosu na zapad i Rusiju”.

Patrick Moon je diplomatski, poput većine ambasadora stranih zemalja u BiH i drugih predstavnika međunarodne zajednice, prokomentarisao stanje u BiH, na šta ima pravo, dok je Emil Vlajki iznošenjem neistina i izvlačenjem riječi iz konteksta nastojao privući malo medijske pažnje, što, moramo primjetiti, djeluje kao njegova jedina zanimacija od kad je izabran na dužnost.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!