E ne’š kolega!

Nakon što se predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo, Ana Babić oglušila na tromjesečne zahtjeve za sazivanje sjednice kantonalnog organa zakonodavne vlasti, te je zamjenik predsjedavajuće, Sejo Bukva sazvao za 5. septembar 44. sjednicu Skupštine KS, Babić je sazvala 45. sjednicu Skupštine KS ali za 4. septembar.

Istinomjer je objavio tekst u kojem se navodi da je zamjenik predsjedavajuće Skupštine KS, Sejo Bukva, nakon višemjesečnih insistiranja opozicionih poslanika da je neophodno da se prekine višemjesečni nerad Skupštine, zakazao 44. sjednicu za 5. septembar. No, predsjedavajuća Skupštine izgleda nije bila zadovoljna takvim ishodom, te je nekoliko dana nakon, na stranici Vlade KS  osvanula informacija o 45. sjednici, koja će se održati dan prije navedene, a koja će obrađivati veliki broj tački koje su već uvrštene u dnevni red već zakazane sjednice.

Zakazivanje dvije radne sjednice, nakon višemjesečnog nerada u predizbornom periodu samo po sebi budi skepticizam, ali uvrštanje 45. sjednice dan prije 44. je potez koji je s pravom zaslužio da se nađe u našoj rubrici “nevjerovatno ali istinomjer.

Nekoliko dana nakon “skupštinske pometnje” stižu nove informacije o otkazivanju 44. i 45. sjednice, nakon što su se članovi Kolegija Skupštine Kantona Sarajevo usaglasili oko dnevnog reda, te zakazali novu radnu 47. sjednicu.

Usaglašen je i dnevni red ove sjednice na kojem će biti objedinjene sve tačke dnevnih redova koje su bile predviđene za otkazane sjednice, a Kolegij je prihvatio i da se dnevni red ove sjednice Skupštine dopuni s programima rada javnih ustanova iz oblasti zdravstva.

Zakazivanje sjednice Skupštine kantona Sarajevo, obilježio je apsolutni cirkus, od ispitivanja nadležnosti do različitih mišljenja ko je zaslužan za iniciranje nove sjednice. Postavlja se pitanja šta tačno rade poslanici koje građani biraju i da li je ovakav način obavljanja posla za koji su više nego dovoljno plaćeni primjeren?

(Istinomjer.ba)

Bunt fotografijom

Na dnevnom redu 4. redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, među 22 tačke dnevnog reda našao se i Nacrt...

Igre bez granica

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, najavljujući još jedan u nizu sastanaka lidera SDA, HDZ-a i SNSD-a, između ostalog, izjavio je i sljedeće: Nakon silnih...Ko će džaba krečiti?

Nakon što je na sastanak sa visokim zvaničnicima Evropske unije u Brisel putovao avionom Vlade Republike Srpske, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik na upit novinarke da li smatra...