Neistina

Džonlagić: Mi smo se povukli kad su nas izbacili

mirsad dzonlagic“Kada nam je pružena prilika, sve što smo obećali mi smo to i uradili. Onog trenutka kada smo osjetili da ne ispunjavamo one planove koje smo mi imali i one obaveze koje smo mi preuzeli pred narodom, mi smo se povukli.”

Mirsad Džonlagić, zastupnik SBB-a u PFBiH i kandidat SBB-a za PD PSBiH

(BHT 1, Debatna emisija, 22.09.2014.)

Komentar:

Tokom gostovanja u debatnoj emisiji emitovanoj 22. septembra na BHT 1, zastupnik SBB-a u Parlamentu FBiH i ovogodišnji kandidat svoje stranke za Predstavnički dom PSBiH, Mirsad Džonlagić, rekao je kako se ova stranka povukla iz vladajuće koalicije na državnom nivou kada više nije mogla ispunjavati obaveze prema građanima. No, ako se osvrnemo na dešavanja u državnom parlamentu i Vijeću ministara nakon februarskih protesta, možemo vidjeti da je ova tvrdnja neistinita.

Naime, inicijativu za smjenu Fahrudina Radončića predložio je Klub SDA u Predstavničkom domu PSBiH, čiji poslanici su smatrali da ministar sigurnosti iz reda SBB-a, Fahrudin Radončić, nije učinio sve kako bi zaštitio imovinu i građane tokom demonstracija širom BiH. Njegova smjena je izglasana sredinom marta ove godine u Predstavničkom domu, a Dom naroda ju je potvrdio krajem aprila.

Osim toga Džonlagić je u ovoj emisiji ustvrdio i kako je ova stranka, dok je imala priliku, uradila sve što je mogla kako bi ispunila ono što je obećala. Ako pogledamo rezultate monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja, koje je nedavno objavio Istinomjer, možemo vidjeti da su ispunjena samo 4 obećanja od ukupno 153, koliko ih je ova partija dala na izborima 2010. godine, što svakako nije rezultat kojim se mogu pohvaliti pred građanima, a bez svake sumnje je vrlo daleko od “ispunjavanja svega što je obećano”.

Stoga, možemo zaključiti kako su tvrdnje Mirsada Džonlagića apsolutno neistinite, kako u pogledu načina na koji je SBB izašao iz vlasti na državnom nivou, ali i u pogledu rada na ispunjavanju predizbornih obećanja iz 2010. godine.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!