Nedosljedno

SBB: Četiri mjeseca otezanja sa imenovanjem

Već više od četiri mjeseca, od kada su smijenjeni kadrovi DF-a, Vijeće ministara BiH radi u nepotpunom sastavu. Cijelo to vrijeme iz SBB-a, koji je i zamjenio DF, insistirali su na imenovanju uhapšenog Bakira Dautbašića, da bi juče konačno promjenili svoju odluku.

Sarajevo, 25.1.2016. - Bosanskohercegovaèki politièar i medijski tajkun Fahrudin Radonèiæ uhiæen je u utorak u Sarajevu po nalogu tužiteljstva Bosne i Hercegovine koje ga sumnjièi za ometanje pravosuða. Na arhivskoj fotografiji od 30.12.2015. godine Fahrudin Radonèiæ prilikom konferencije za medije. foto HINA /Almir RAZIÆ / FENA / mm

Bakir Dautbašić, koji je uhapšen početkom ove godine zbog pritiska na svjedoke u slučaju Keljmendi, bio je kandidat SBB-a za ministra prometa i komunikacija. Međutim, Dautbašić je jučer povukao svoju kandidaturu, a lider ove stranke, Fahrudin Radončić je tim povodom izjavio:

Gospodin Dautbašić u najboljoj namjeri da relaksira unutarkoalicione odnose povukao svoju kandidaturu. Mi ćemo naravno kao SBB gledati da on ima punu satisfakciju u unutarstranačkoj hijerarhiji. Mi ćemo vrlo brzo predložiti novog kandidata za to mjesto.“

Fahrudin Radončić, Dnevni avaz, 21.04.2016.

Kao novog kandidata kojeg bi SBB mogao predložiti za ministra prometa i komunikacija, Radončić je naveo je Ismira Jusku, generalnog sekretara SBB-a i trenutnog ministra unutrašnjih poslova KS.

Ništa ne bi bilo sporno da iz SBB-a više mjeseci nisu insistiirali na Dautbašićevom imenovanju, iako je on bio u pritvoru.

Tako je sam Radončić odmah po Dautbašićevom hapšenju kazao kako smatra da je on nevin i da ostaje kandidat SBB-a za ministra u Vijeću ministara.

Isti stav ponovio je i početkom februara portparol SBB-a, Omer Čevra:

Povodom pojedinih pogrešnih interpretacija koje su se pojavile u određenim medijima vezano za eventualno imenovanje ili kandidaturu Bakira Dautbašića na poziciju ministra prometa i komunikacija BiH ispred SBB-a, ili čak mogućnost kandidature neke druge osobe na tu poziciju, želio bih istaknuti da SBB čvrsto i nedvosmisleno stoji iza kandidature Dautbašića, te on ostaje naš jedini kandidat za tu poziciju, kao što i Sead Jusić ostaje naš utvrđeni kandidat za poziciju zamjenika ministra odbrane BiH“.

Omer Čevra, Dnevni avaz, 05.02.2016.

I desetak dana nakon toga, Mirsad Đonlagić, predsjedavajući Kluba poslanika SBB-a, potvrdio je da Bakir Dautbašić ostaje kandidat za ministra prometa i komunikacija u Vijeću ministara BiH.

SBB nije ništa promijenio što se tiče našeg prijedloga za ministra prometa i komunikacija mi ostajemo kod svog prijedloga. I, ne vidim razloga zašto se to pitanje u posljednje vrijeme već nekoliko puta postavlja. Mi smo se ranije oglasili saopštenjem za javnost i nismo promijenili svoj stav“.

Mirsad Džonlagić, Dnevni avaz, 16.02.2016.

Isto je ponovljeno i nakon sastanka delegacija SDA i SBB-a, nakon što je Sud BiH ukinuo pritvor lideru SBB-a, Fahrudinu Radončiću koji je uhapšen nakon Dautbašića u istom slučaju.

Još prije dvije sedmice, početkom aprila, Dnevni avaz je pisao kako će Vijeće ministara pokrenuti imenovanje Bakira Dautbašića i Sejada Jusića na pozicije ministra prometa i komunikaciju BiH, odnosno zamjenika ministra odbrane BiH. Prema informacijama ovog lista, Dautbašić je bio spreman, nakon što bude imenovan, da se povuče nakon šest mjeseci ako premijer ne bude zadovoljan njegovim radom.

Dakle, iako su u više navrata isticali kako neće odustati od kandidature Bakira Dautbašića na mjesto ministra prometa i komunikacija, zvaničnici SBB-a su promjenili stav i otvorili mogućnost imenovanja novog kandidata. Ovaj potez svakako se može ocijeniti nedosljednim, jer su iz ove stranke više od tri mjeseca oklijevali sa imenovanjem novog kandidata iako je Dautbašić bio u pritvoru, što je dovelo do toga da Vijeće ministara BiH radi u nepotpunom sazivu još od decembra prošle godine.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!