Nedosljedno

Dvostruki salto Milorada Dodika

U proteklih deset dana Milorad Dodik je prevazišao samog sebe u mijenjanju stavova – od kategoričnih izjava da će se sa Bakirom Izetbegovićem sastati samo u svom kabinetu, preko hvaljenja rezultatima sastanka koji se odigrao u restoranu, pa sve do naknadnog pristajanja na promjene dogovorenog sporazuma poslije reakcija Dragana Čovića.

barka

 

Kao član Predsjedništva i predsjedavajući Predsjedništva, nek izvoli – u Republici Srpskoj možemo da se sretnemo u mom kabinetu da pričamo o institucionalnim vrijednostima.

Milorad Dodik, 24.07.2016.

 

Nikada mi nije bio problem da se sastanem sa Predsjedništvom BiH, jer Predsjedništvo je institucija. Bakir Izetbegović i nije nekakva institucija. On je samo bošnjački član Predsjedništva, kao što je Mladen Ivanić srpski, a Čović hrvatski. Oni zajedno su institucija, pojedinačno predstavljaju konstitutivne narode i ne može niko pojedinačno odlučivati. Mogu samo zajedno odlučivati, dok imaju konsenzus. I u tom pogledu sa Predsjedništvom možemo da se nađemo u nekoj varijanti i da razgovaramo o otvorenim pitanjima.

Milorad Dodik, 25.07.2016.

Predsjednik Republike Srpske danima je bio kategoričan oko toga da se neće sastati sa Bakirom Izetbegovićem i Denisom Zvizdićem, osim ako se taj sastanak ne održi u institucionalnom kapacitetu i, kako je naveo, u njegovom kabinetu. Ove su izjave uslijedile kao reakcija na najave Zvizdića i Izetbegovića da se sastanak SNSD i SDA očekuje u narednim danima i da se uveliko radi na njegovom ugovaranju.

Kako je već poznato, Dodik se, zajedno sa Željkom Cvijanović, ipak sastao sa predstavnicima SDA u izvršnoj vlasti na entitetskom i državnom nivou – izvan kabineta i institucija, u stranačkom kapacitetu, uz “facilitaciju” Larsa-Gunnara Wigemarka, u restoranu u Istočnom Sarajevu. Za razliku od stavova koje je iznosio samo pet dana ranije, nakon ovog sastanka Dodik nije imao problem ni sa lokacijom, ni sa “protokolom” njegovog održavanja. konstatujući da se ionako “sve završava u kafani”.

Sada se odlučuje konsenzusom koji uključuje predstavnike vlada RS-a i FBiH te Vijeća ministara BiH. To je obavezno da bude, to je ključno pitanje koje smo potencirali i ono je ugrađeno u mehanizam koordinacije sada. Važno nam je bilo da obezbijedimo da nema glasanja bez nas i uspjeli smo to. Ja sam se odazvao ručku koji nam je na ovom divnom mjestu, u ovoj divnoj kafani organizovao evropski ambasador. Naravno da nismo došli ovdje da pričamo o Olimpijadi u Riju već o ovim pitanjima.

Milorad Dodik, 31.07.2016.

 

Dodik je u prethodnih par sedmica takođe kategorično tvrdio da neće pregovarati o mehanizmu koordinacije dok Denis Zvizdić i Fadil Novalić ne stave svoj potpis na pismo namjere sa MMF-om – paralelno tvrdeći da Republici Srpskoj taj aranžman zapravo i nije neophodan, te da neće dopustiti da ga SDA uslovljava kreditom MMF-a.

Nema potrebe da ja njih umoljavam, da ih tetošim i da im govorim kako je to značajno. Ako hoće, neka urade, a ako neće, nikome ništa. Što se tiče nas, naravno da bi bio dobar aranžman sa MMF-om, ali ta predstava i špekulacije koje žele da naprave kako će Srpska imati probleme ako ne dođe MMF, uopšte nisu tačne. Republika Srpska funkcioniše i MMF-a nema već tri godine, pa nismo imali tu vrstu problema. Ako su oni izabrali tu vrstu uslovljavanja, onda mi im naravno odgovaramo – izvolite riješite prvo MMF, pa se javite za druga pitanja.

Milorad Dodik, 25.07.2016.

Na sastanku u restoranu “Barka” Dodik je, međutim, ušao u pregovore oko svih navedenih pitanja, i pored brojnih prethodnih tvrdnji da “nema o čemu da razgovara” sa predstavnicima SDA.

Pitanje pisma namjere MMF-u je riješeno i ono je danas potpisano i već upućeno na adresu u Washington, a što se tiče mehanizma koordinacije, tri teme koje su bile upitne sa naše strane uspješno su riješene. To je pitanje odlučivanja u koordinacionim mehanizmima, pitanje predsjedavanja i naravno pitanje predstavljanja prema evropskim institucijama. Sva ta pitanja smo uspješno riješili i mislim da su stvoreni uslovi za formalno prihvatanje onoga što zovemo mehanizam koordinacije i da je ovim završeno dugomjesečno natezanje oko toga ko je u pravu ko nije u pravu.

Milorad Dodik, 31.07.2016.

Nakon svih ovih “prevrtanja” Dodik je danas uspio da još jednom preokrene svoje stavove, nakon što je Dragan Čović osudio dogovor SDA i SNSD u kom nije učestvovao. Iako je poslije samog sastanka predstavljao mehanizam koordinacije kao “gotovu stvar”, poslije Čovićevih izjava da je sporazum “mrtvo slovo na papiru”, Dodik je i ovaj stav doveo u pitanje. Štaviše, danas se pismenim putem obratio Čoviću i Izetbegoviću, izjavljujući da “unaprijed daje sagasnost” da se zahtjevi Dragana Čovića ugrade u dogovor.

Poslije svih ovih akrobacija, upitno je kakav će stav o postignutom “restoranskom” dogovoru Milorad Dodik imati sutra, ali je sasvim sigurno da je do ovog trenutka pokazao višestruku nedosljednost u odnosu na prethodno izrečene stavove.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!