Neistina

Dragan Čović: Krajnje odgovorno lažem

Dragan Čović“Mislim, bez obzira na to što će neko kazati drugačije, da su politički lideri ili dio njih ispoštovali obaveze Mape puta i barem jedna inicijativa u krajnje razrađenoj formi nalazi se u Parlamentarnoj skupšini BiH”, kazao je novinarima predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović jučer u Sarajevu odgovarajući na pitanje u vezi s rokovima iz Mape puta koji se tiču provedbe presude u predmetu “Sejdić – Finci” (…) “Rok je bio 31. avgust, mi smo to predali barem dva dana ranije, i to prijedlog ne kao hir neke stranke, nego nešto što je već dugo vremena bilo u raspravi i naša procjena da to može biti dobar osnov za raspravu koja će se voditi u PSBiH. Kada dođe rasprava, a mislim da će rasprava biti tek u desetom mjesecu, tada ćemo vidjeti koliko je to dobra osnova. Ali, što se tiče Mape puta, krajnje odgovorno govorim: Mi smo rok ispoštovali. Bilo bi možda kvalitetnije da je to potpisalo sedam-osam stranaka, a ne dvije, ali Bože moj” – kazao je Čović.

(Dnevni Avaz, 05.09.2012.)

Komentar:

Tvrdnjom da je upućivanjem prijedloga amandmana na Ustav BiH u PSBiH od strane dva HDZ-a ispunjen rok iz mape puta, Dragan Čović je izrekao notornu neistinu, a što je potvrdila i izjava komesara za proširenje EU Štefana Fuelea i generalnog sekretara Vijeća Evrope Torbjorna Jaglanda, u kojoj je izraženo razočarenje zbog propuštanja prvog roka za provođenje presude koji je dogovoren 27. juna u Briselu:

“Savjet Evrope i Evropska komisija s velikim razočaranjem primjećuju da su institucionalni i politički lideri BH propustili prvi rok za sprovođenje Mape puta i nisu podnijeli zajednički prijedlog na osnovu političkog dogovora Parlamentarnoj skupštini kako bi se Ustav uskladio s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama do 31. avgusta”, navodi se u izjavi Filea i Jaglanda.

Obzirom da je Dragan Čović prisustvovao sastanku u Briselu, zajedno sa predstavnicima još šest političkih partija iz BiH, te da su se svi obavezali da će ispoštovati rok i dostaviti usklađeni zajednički prijedlog provedbe presude do 31. augusta, nema opravdanja za davanje ovakvih izjava, koje su očito neistinite.

Sa druge strane, ne može biti više istine nego što jeste u Fuleovoj izjavi kako je “političkim čelnicima u BiH važnije njihovo međusobno nadmetanje od evropske budućnosti zemlje”, kao i u činjenici da će BiH, uz Kosovo, još neko vrijeme ostati jedina zemlja jugoistoče Evrope koja nije podnijela kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!