Neistina

Dragan Čović i popis stanovništva iz 2013. godine

Gostujući u emisiji Telering 9. juna 2021. godine, predsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović komentarisao je navode da u BiH trenutno živi oko 280 hiljada Hrvata.

Izvor: RTRS

U svom komentaru, Čović je naveo da je popis iz 2013. godine pokazao da je u BiH tada živjelo “četiri miliona i nešto” ljudi.

Mislim da nas ima tačno dvostruko više od toga. Na zadnjem popisu stanovništva 2013. bilo nas je negdje oko 550 tisuća, to je dvostruko više od toga. (…) Moja procjena je da u Bosni i Hercegovini danas živi više od tri miliona ljudi, a ne četiri miliona i nešto, kako je po tom popisu, naravno sukladno tom realnom umanjenju onih koji; sad popis stanovništva obuhvaća i ljude koji nisu fizički ovdje i tu se da špekulisati oko toga. Ja osobno mislim, ne više od tri miliona, i opet dolazimo do istog postotka. Nas je negdje oko 15,5%, 15,5% na tri miliona ili 15,5% na četiri miliona, to je sad stvar artikulacije.

Dragan Čović, 9. 6. 2021.

Prema popisu iz 2013. godine, Bosna i Hercegovina ima nešto više od 3,5 miliona stanovnika, a ne “četiri miliona i nešto”, kako je ustvrdio Čović. Više od četiri miliona stanovnika, BiH je imala prema rezultatima popisa stanovništva iz 1991. godine.

Prema popisu iz 2013. godine, u BiH je živjelo 545 hiljada Hrvata, odnosno činili su 15,4% ukupnog stanovništva.

Ukoliko je tvrdnja Dragana Čovića tačna, da u BiH ne živi više od tri miliona stanovnika, kao i da je omjer Hrvata nepromijenjen, to bi značilo da u BiH trenutno živi oko 462 hiljade Hrvata. Izraženo u brojkama, to bi značilo da ih živi oko 80.000 manje nego što je bilo prema popisu iz 2013. godine.

Tvrdnju da se omjer broja Hrvata nije mijenjao u odnosu na ukupan broj stanovnika u BiH moći ćemo provjeriti tek nakon popisa stanovništva koji bi se trebao desiti 2023. godine.

Do tada, Čovićevu tvrdnju da je, prema popisu iz 2013. godine u BiH živjelo više od četiri miliona osoba, Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!