Nedosljedno

Dragan Čović: Gdje je nestao treći entitet?

Dragan Čović
Dragan Čović

“Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH predlaže četiri federalne multietničke jedinice u BiH, sa sjedištima u Mostaru, Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli”, izjavio je na tribini u Stuttgartu Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, odgovarajući na pitanje prisutnih u vezi sa trećim entitetom.

(ONASA, 21. 3. 2012.)

Komentar:

Čović nije govorio i razmišljao na ovaj način u izbornoj noći 2010. godine:

“Dobra večer iz Mostara, budućeg glavnog grada hrvatske federalne jedinice u BiH. Moramo svu svoju snagu usmjeriti da građanima BiH kažemo kako je treći entitet ili treća federalna jedinica s hrvatskom većinom jedina realnost naše zemlje”, izjavio je odmah nakon objavljivanja nezvaničnih rezultata Opštih izbora u BiH. (3. 10. 2012., Croportal.ba)

Naravno, ovo nije jedina takva Čovićeva izjava. Prisjetimo se još jedne:

“Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da će se ova stranka zalagati za treći entitet i Mostar kao hrvatski “stolni grad” sve dok to ne bude ostvareno.” (SRNA/Hrvatska-rijec.com, 26. 8. 2011.)

Ili sljedeća izjava:

“Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je za Nezavisne novine da će hrvatski entitet, prije ili kasnije, biti realnost, te istakao da bi mu bila čast da bude njegov predsjednik. ‘Siguran sam da će se hrvatski entitet dogoditi, kad-tad. Hoću li ja to dočekati, to ne znam.'” (Nezavisne novine/Boboska.com, 12. 11. 2011.)

Nismo sigurni u stvarne razloge promjene mišljenja Dragana Čovića da od trećeg entiteta sa “hrvatskom većinom” dođe do “četiri federalne multietničke jedinice”, no njegova posljednja izjava na tu temu iz marta ove godine, definitivno dokazuje da nije ostao dosljedan svojim ranijim stavovima.

(istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!