Neistina

Dragan Čović: “EU je jako pogriješila” 

Predsjednik HDZ BiH, Dragan Čović, gostovao je u programu BHRT-a dan nakon što je Evropska komisija objavila Izvještaj o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu. U svom kratkom komentaru na suštinu Izvještaja, Čović je iznio i jednu neistinu.


Izvor: BHRT

Posljednje minute gostovanja u emisiji “BHT1 uživo” bile su rezervisane za kratki komentar Čovića na Izvještaj o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu. Nakon što ga je okarakterizirao kao “ništa posebno” i potvrdio da je to bilo očekivano, Čović je izostanak kandidatskog statusa pokušao pripisati Europskoj uniji.

Ja mislim da je Europska Unija jako pogriješila kad 2018. godine, upravo pred izbore, nismo dobili kandidatski status; imali smo sve uvjete tada za to i to bi bilo jedno ohrabrenje za vlast koja je napravljena izborima ’18. da ubrzano gradi reforme, da se transformira. Tad imate obavezu prema Europskoj Uniji, prilagođavati svoje zakonodavstvo…

Dragan Čović, 7. oktobar 2020.

U svom posljednjem Izvještaju od 6. oktobra 2020. godne Evropska komisija je između ostalog konstatovala: “Javna politička predanost svih nivoa vlasti prema strateškim ciljevima europskih integracija, u velikoj mjeri, postoji samo deklarativno i nije pretvorena u konkretne akcije, jer su politički čelnici izvještajni period provodili baveći se stranačkom politikom i nekonstruktivnim političkim sporovima, koji su spriječili imenovanje nove vlade sve do kraja 2019. godine, 14 mjeseci nakon izbora u oktobru 2018., te nakon toga ometali njen rad.” Kompletan Izvještaj EK pročitajte na ovdje.

Navedena Čovićeva tvrdnja problematična je iz dva razloga.

Nakon što se kasnilo sa predajom odgovora na Upitnik Evropske komisije (Komisija) koji smo dobili krajem 2016. godine, kasnilo se i sa odgovorima na dodatna pitanja. Naime, u skladu sa ugovorenim razvojem odnosa između EU i BiH, u junu 2018. godine, Komisija je našoj zemlji uputila dokument sa dodatnih 655 pitanja, gdje je navedeno kako “Komisija očekuje da odgovore Bosne i Hercegovine dobije u naredna tri mjeseca.”

Očekivani rok je istekao 17 dana prije Opštih izbora 2018., odnosno 20. septembra 2018. godine, dok su odgovori uručeni tek naredne godine.

Pored toga što odgovori nisu poslani na vrijeme, treba naglasiti da samo dostavljanje odgovora nije jedini uslov za pozitivno Mišljenje Evropske komisije.

U opisu procesa pridruživanja Evropskoj uniji stoji kako je kvalitet odgovora na Upitnik “izuzetno važan za tačnu procjenu situacije u zemlji”. U odgovoru na pitanje “da li se Mišljenje Evropske komisije zasniva samo na odgovorima koji su dati u Upitniku” između ostalog, navodi se i sljedeće:

Ne. Odgovori na Upitnik predstavljaju glavni element procesa prikupljanja informacija, ali ne i jedini. Pored njega, Komisija organizuje brojne stručne misije i procjene u kojima učestvuju stručnjaci zemalja članica EU, prvenstveno radi provjere nivoa provođenja zakona. Komisija također dobija izvještaje nezavisnih stručnjaka, te održava konsultacije sa organizacijama civilnog društva, međunarodnim organizacijama i drugim zainteresovanim stranama kako bi dobila informacije za procjenu. U tom smislu, Komisija podstiče participativni proces u kome svaka zainteresovana strana, od međunarodnih organizacija do civilnog društva, može slobodno da dostavi informacije.”

Čović je u nastavku svog komentara stav, prema kojem je EU “jako pogriješila”, branio navodeći da bi kandidatski status “bilo jedno ohrabrenje za vlast koja je napravljena izborima ’18. da ubrzano gradi reforme, da se transformira. Tad imate obavezu prema Europskoj Uniji, prilagođavati svoje zakonodavstvo.”

Iako javni službenici, prije svega, moraju imati obavezu prema građanima koji su ih izabrali, bilo direktno ili indirektno, čini se da to za predstavnike vlasti nije dovoljno. U ovom kontekstu je korisno spomenuti i to da je Europska komisija u Strategiji za zapadni Balkan iz februara 2018. godine navela: “Uz stalne napore i angažman Bosna i Hercegovina mogla bi postati kandidatkinja za pristupanje”. Na ovaj svoj stav Evropska komisija je podsjetila i u Mišljenju Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji iz maja 2019. godine.

S obzirom na činjenicu da BiH nije imala ispunjene uslove za dobijanje kandidatskog statusa pred izbore 2018. godine, Istinomjer će tvrdnju Dragana Čovića ocijeniti neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!