Dosljedno

Dodikove "labave federacije"

Milorad Dodik, lider bosanskih Srba, dao je intervju za Associated Press u kojem kaže da BiH u Europsku uniju može ući samo kao federacija dvije ili tri etničke minidržave, ali ni u kojem slučaju kao ujedinjena zemlja. Dodik tvrdi da će se bosanski Srbi radije odreći Europske unije nego svoje države na teritoriju Bosne i Hercegovine. “Želimo ući u Europu, ali samo ako ćemo imati svoju autonomiju”, kaže premijer Republike Srpske.

(Index.hr, 15. 4. 2009.)

***

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik naglasio je tokom sastanka sa ambasadorom Mađarske u BiH Laslom Totom da je RS opredijeljena za evropske integracije BiH, uz očuvanje svog ustavnog položaja i statusa. Predsjednik RS istakao je da je takav stav legalan i legitiman.

(SRNA, 27. 6. 2011.)

Komentar:

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je godinama dosljedan u svom stavu da će se “Srbi radije odreći EU nego svoje države na teritoriju BiH”, što je pomalo kontradiktoran stav. Međutim, ohrabruje činjenica da je Dodik, takođe, dosljedan u stavu da je RS opredijeljena za euroatlantske integracije, što, barem minimalno, relaksira odnose u BiH.

Pitajte Istinomjer!