Dodikov zahtjev za polaganjem zakletve pred Narodnom skupštinom RS nije opravdan

Predsjednik SNSD-a, i u skladu sa rezultatima Opštih izbora 2018. godine, novoizabrani član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Milorad Dodik još tokom predizborne kampanje najavio je da će zakletvu koja se polaže prilikom preuzimanja dužnosti člana Predsjedništva BiH položiti u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Predsjednik SNSD-a, i u skladu sa rezultatima Opštih izbora 2018. godine, novoizabrani član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Milorad Dodik još tokom predizborne kampanje najavio je da će zakletvu koja se polaže prilikom preuzimanja dužnosti člana Predsjedništva BiH položiti u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Neću otići u Sarajevo dok ne položim zakletvu u Narodnoj skupštini Republike Srpske. To ću učiniti pred zastavom Republike Srpske i pred srpskim narodom.

Milorad Dodik, 10.10.2018.

Obrazlažući i opravdavajući ovaj Dodikov stav, Generalni sekretar Narodne skupštine RS, Marko Aćić izjavio je da “smatra potpuno opravdanim zahtjev novoizabranog člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, Milorada Dodika da položi zakletvu u Narodnoj skupštini Republike Srpske.”

Međutim, Poslovnik o radu Predsjedništva BiH, koji je donešen na osnovu člana V 2 (a) Ustava Bosne i Hercegovine, u svom članu 3. između ostalog nalaže da “predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz ranijeg saziva zakazuje konstitutivnu sjednicu novoizabranog Predsjedništva…”, te da se “konstitutivna sjednica zakazuje u sjedištu Predsjedništva u Sarajevu…”

Nadalje, u skladu sa navedenim dokumentom, na pomentoj konstitutivnoj sjednici je predviđeno i polaganje svečane zakletve novoizabranih članova Predsjedništva BiH, što je uređeno članom 4. koji glasi:

  1. Za vrijeme konstitutivne sjednice novoizabrani članovi Predsjedništva zajednički prihvataju dužnost, izgovarajući sljedeću svečanu zakletvu u prisustvu članova Predsjedništva iz ranijeg saziva:

“Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana”.

  1. Svaki član Predsjedništva potpisuje tekst svečane izjave.

Na kraju, u svojoj najnovijoj izjavi, govoreći u kontekstu saradnje između njega i također novoizabranih članova Predsjedništva BiH, Željka Komšića i Šefika Džaferovića, i sam Dodik pozvao je na poštovanje Poslovnika o radu Predsjedništva BiH, napominjući da “postoji poslovnik o radu, koji će se morati promijeniti, jer ga je nametnuo visoki predstavnik.”

Obzirom da Poslovnik o radu Predsjedništva BiH koji je, kako smo naglasili, donesen na osnovu Ustava BiH, jasno određuje mjesto i vrijeme polaganja svečane zakletve ali i sam njen tekst u skladu sa kojim se članovi Predsjedništva BiH između ostalog zaklinju da će “poštovati Ustav BiH”, izjavu Generalnog sekretara Narodne skupštine RS, Marka Aćića o opravdanosti ovakvog zahtjeva Milorada Dodika, Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

 

U Republici Srpskoj broj opština nije 62

Da broj opština u Republici Srpskoj nije 62 kako kaže Dodik, uvjerili smo se na zvaničnoj stranici Ministarstva uprave...

RS: Registracija firmi biće moguća elektronskim putem

Sredinom prošle godine iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske najavljeno je da će tokom 2019. godine biti poduzet niz aktivnosti kako bi se pojednostavila...


Sjednica Predsjedništva BiH ipak održana prije imenovanja mandatara za Vijeća ministara BiH

I pored toga što još uvijek nije imenovan mandatar za novi sastav Vijeća ministara BiH, Predsjedništvo BiH je 18.03. 2019. godine održalo svoju 15. vanrednu sjednicu. Komentarišući mogućnost...