Dodik “zaokreće” prema Rusiji?

Dodik: "Zaokret" prema Rusiji?

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, putuje danas u Moskvu, gdje će na poziv partije Jedinstvene Rusije, učestvovati u internacionalnom dijelu kongresa te partije.
On je danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da će taj skup iskoristiti kako bi i na “političkom planu afirmirao dobru saradnju” između privrednika RS-a i Rusije.
“Bitno je da nastavimo sa dobrim odnosima s ruskim vlastima, a upravo Jedinstvena Rusija ima sve poluge vlasti, što će omogućiti da razgovaramo o privrednim projektima kao što je ‘Južni tok’”, ustvrdio je Dodik.
Najavio je i potpisivanje sporazuma o saradnji SNSD-a i Jedinstvene Rusije, stranke premijera Vladimira Putina.

(FENA, 22. 9. 2011.)

***

Čvrsti odnosi zvanične politike Republike Srpske i Rusije, po svemu sudeći, uskoro će se preseliti i na stranački nivo, u vidu saradnje dve najjače stranke – SNSD i Jedinstvene Rusije.
Posle suspenzije SNSD iz Socijalističke internacionale „zbog nacionalizma i ekstremizma“, lider stranke Milorad Dodik najavio je izlazak iz ove organizacije i okretanje prema saradnji sa strankom ruskog premijera Vladimira Putina.
Dodik je najavio da će sa vladajućom ruskom partijom biti potpisan dogovor o saradnji.

(Blic.rs, 5. 7. 2011.)

Komentar:

Predsjednik Republike Srpske nije dugo čekao da ispuni obećano. Nakon suspenzije SNSD-a iz Socijalističke internacionale, te najave potpunog istupanja iz te organizacije, Dodik je već u septembru “potegao” za Rusiju, kako bi dogovorio saradnju sa strankom Vladimira Putina, karizmatičnog, neformalnog i svemogućeg ruskog vladara. Istina, SNSD još uvijek nije istupio iz SI, ali je Dodik održao obećanje o “približavanju” sa Rusima. Nadamo se da će saradnja jednog bh. entiteta sa moćnom vojnom i ekonomskom silom donijeti dobro cijeloj Bosni i Hercegovini. Dodika ćemo svakako “pratiti” te će dobiti “ispunjeno obećanje” čim SNSD istupi iz SI. O eventualnoj štetnosti takve odluke predsjenika RS-a u ovom članku nećemo raspravljati.

Da li su rudnici u FBiH zaista postali samo nelikvidna “crna rupa”?

Višegodišnji nemar nadležnih u pogledu upravljanja rudnicima u FBiH isplivao je na vidjelo nakon što je Porezna uprava...

Banja Luka uskoro dobija savremeni azil za pse?

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Grada Banja Luka, Petar Bilčar nedavno je najavio izgradnju novog, “savremenog” azila za pse s ciljem da se “iznađe trajno rješenje za smještaj napuštenih...



Trudnice i porodilje u KS na dnevnom redu stranačkih prepucavanja

Prava na zdravstvenu zaštitu, koja trudnice i porodilje u Kantonu Sarajevo (ne)mogu ostvariti, proteklih dana bila su tema nesuglasica između zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Jasmine...