Neistina

Dodik vs. Srbija

dodikVeć smo naviknuti da političari u BiH ne govore istinu, naročito u vrijeme kada se isti bore za vlast, te ne prezaju od preuveličavanja svojih “uspjeha” i ekonomskog stanja u zemlji. Nakon izbora se po pravilu ti uspjesi smanjuju i traži se alibi za neuspjehe u lošoj globalnoj ekonomskoj situaciji i slično.

No, to nije slučaj sa Predsjednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom. Tako je on, gostujući u emisiji (In)direktno na Radioteleviziji Republike Srpske 09.02.2015. godine izjavio:

“A na te priče o teškom ekonomskom stanju, recimo da je činjenica da u odnosu na Srbiju danas imate 250 maraka veću platu naših prosvjetnih radnika nego u Srbiji, imate veće penzije nego u Srbiji, imate veće plate policajaca nego u Srbiji. Imate situaciju da u Federaciji već ne mogu da isplaćuju penzije…”

Krenimo redom u demantovanje Dodikovih tvrdnji. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske, prosječna neto plata u obrazovanju za period I-XII 2014. godine je iznosila 843 KM, dok je prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srbije, prosječna neto plata u obrazovanju za isti period iznosila 43.031 RSD, što, ako se preračuna u konvertibilne marke (prema posljednjem kursu) iznosi 688 KM. Jednostavnom matematikom dolazimo do podatka da je prosječna plaća prosvjetara u RS-u veća od one u Srbiji za 155, a ne za 250 KM, kako je to rekao gospodin Dodik.

Što se tiče penzija, Milorad Dodik je i ovdje ponovo rekao neistinu. Naime, prema podacima PIO Republike Srbije, prosječna isplaćena penzija za decembar 2014. godine je iznosila 23.145 RSD (370 KM), dok je za isti mjesec prosječna penzija u Republici Srpskoj iznosila 338 KM, dakle 32 KM manje nego u Srbiji.

Budući da je Dodik u ovoj izjavi spomenuo i Federaciju BiH, a i budući da više smisla ima da se Republika Srpska poredi sa drugim entitetom u BiH, a ne sa Republikom Srbijom, napomenut ćemo i da je neto plaća u obrazovanju u FBiH 842 KM (Federalni zavod za statistiku), dok je prosječna penzija u FBiH za decembar 2014. iznosila 365 KM (FZ PIO/MIO). O ostalim pokazateljima stanja u FBiH i RS tim Istinomjera je već pisao, a o tome više možete pročitati na sljedećem linku.

Prilično je bespredmetno i da Milorad Dodik komentariše isplatu penzija u FBiH, pogotovo ukoliko se zna da je sam Fond PIO RS u prethodnom mandatu bio prilično nestabilan, te da su prema revizorskim izvještajima o poslovanju Fonda PIO, nepokriveni deficiti Fonda PIO za 2012. i 2013. godinu iznosili 64.655.937, odnosno 70.595.570 KM, što implicira da ukoliko se ovakav trend povećanja nepokrivenih deficita nastavi održavanje stabilnosti Fond PIO RS neće biti moguće.

Na kraju, bitno je naglasiti da plaća od 843 ili 842 KM za prosvjetne radnike u Republici Srpskoj ili Federaciji BiH ili prosječna penzija od 338 ili 365 KM svakako nije nešto čime bi se ijedan političar u BiH trebao hvaliti.

U svakom slučaju, Milorad Dodik za svoje izjave dobija ocjenu neistinito.

 

 

Pitajte Istinomjer!