Neistina

Dodik: U Ustavu BiH piše ono što ja kažem!

Ponovio je da se promjena Ustava BiH mora dogovoriti na ustavan način koji, kako kaže, podrazumijeva potpisivanje sporazuma između RS i Federacije BiH o tom pitanju, a da se to onda “samo proglasi na nivou BiH“, ali ne i usvaja u parlamentu BiH. „Nikakve odluke parlamenta BiH u tom pogledu nisu moguće.“

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske

(Radio Sarajevo, 14.01.2014.)

Komentar:

Kad god je govorio o rješavanju odluke „Sejdić i Finci“, Milorad Dodik je uporno ponavljao stav da je u Ustavu BiH potrebno izmijeniti tek „nekoliko riječi“ da bi se ova odluka provela. Drugi uobičajeni motiv njegovih izjava na ovu temu je tvrdnja da je Republika Srpska „uradila svoj dio posla“ i da problem leži u odnosima između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH, čega se dosljedno držao i tokom posljednjih rundi pregovora lidera sedam političkih partija.

No, od propasti posljednjih pregovora sedmorke u Pragu u decembru 2013. godine, u vrijeme kada se govori o zakazivanju novih sastanaka partijskih lidera, Dodik je iznenada promijenio stav i izjavio da se Ustav BiH mora izmijeniti na način da se o tome potpiše sporazum između dva entiteta, kao i da „nikakve odluke Parlamenta BiH u tom pogledu nisu moguće“.

Osim što se razlikuje od njegovih dosadašnjih stavova, ova izjava je i potpuno netačna, čak do te mjere da se postavlja pitanje kako je moguće da neko ko se nalazi na funkciji koju obnaša Milorad Dodik sebi može dozvoliti takvu tvrdnju.

Naime, u Ustavu BiH ne samo da nema ni riječi o tome da je za izmjene Ustava potreban sporazum entiteta, već se u Članu 10, koji se bavi njegovim izmjenama i dopunama, eksplicitno navodi:

Ovaj Ustav može biti mijenjan i dopunjavan odlukom Parlamentarne skupštine, koja uključuje dvotrećinsku većinu prisutnih i koji su glasali u Predstavničkom domu.

Izmjene Ustava BiH, dakle moguće su jedino u Parlamentarnoj skupštini BiH, dok o „ugovoru entiteta“ nije napisano niti jedno slovo. Pored toga, u Ustavu također stoji i da su entiteti dužni uskladiti svoje Ustave sa Ustavom BiH, čime se potvrđuje supremacija državnog nad entitetskim Ustavima u BiH.

Dodikova tvrdnja o „nemogućnosti izmjena Ustava u Paralamentu BiH“ ne samo da je apsolutno neistinita, već je, paradoksalno – i neustavna. S obzirom da je teško povjerovati da predsjednik RS nije upoznat sa sadržajem Ustava BiH, ova se izjava može protumačiti samo kao demagoška floskula, koja će sigurno dodatno zakomplikovati i onako kompleksnu situaciju u vezi sa izmjenama Ustava BiH u skladu sa odlukom Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!