Analize

Dodik: “U opštinama gdje nismo dobili, nećemo pomagati, odma’ da znate”

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik na Lokalnim izborima 2016. godine osvojio je vlast u 30 opština Republike Srpske. Osvajanje vlasti na Lokalnim izborima, u čak 11 opština više nego u prethodnom mandatu ostalo je upamćeno i po Dodikovoj izjavi, koju je ponovio u više navrata, da opštinama gdje SNSD nije dobio vlast “odma’ da se zna, neće pomagati” već da će “pomoći samo svoje organizacije”.

Da je Dodik ostao dosljedan svom stavu i onome što je poručio 2016. godine pokazala je i nedavna raspodjela sredstava lokalnim zajednicama.

Ići ćemo na pomoć opštinama gdje smo dobili (izbore) sa koalicionim partnerima. U opštinama gdje nismo dobili, pomoći ćemo naše organizacije, ali nećemo pomagati opštinama, odma’ da znate. Odma’ da znate. Prvi put ćemo uraditi tu vrstu priče, do sad to nikad nismo uradili.”

Milorad Dodik, 30.oktobar 2016.

Podsjećamo, SNSD je 2016. godine svoje gradonačelnike i načelnike dobio u Banjaluci, Trebinju, Zvorniku, Gradišci, Srpcu, Prnjavoru, Laktašima, Krupi na Uni, Novom Gradu, Kozarskoj Dubici, Oštroj Luci, Petrovcu, Driniću, Čelincu, Istočnom Drvaru, Mrkonjić Gradu, Jezeru, Šipovu, Kupresu, Derventi, Brodu, Modriči, Stanarima, Donjem Žabaru, Pelagićevu, Šekovićima, Milićima, Han Pijesku, Istočnom Novom Sarajevu, Trnovu, Palama, Rogatici, Višegradu, Nevesinju, Kalinoviku, Foči, Novom Goraždu, Ljubinju i Bileći.

Vlada Republike Srpske odoborila je 9. jula ove godine da Investiciono – razvojna banka (IRB) RS plasira oko 700.000 KM u svrhu realizacije projekata u lokalnim zajednicama.

Od devet projekata sedam je u opštinama kojima rukovodi SNSD, a dva u Bijeljini i Prijedoru kojima rukovode njihovi koalicioni partneri, a o čemu svjedoči rang lista Investiciono – razvojne banke koju je potvrdila Vlada RS.

Rang lista Investiciono – razvojne banke

Opozicioni zastupnici u Narodnoj Skupštini Republike Srpske (NSRS) često podsjećaju na to da Vlada RS ne bi smjela djeliti lokalne zajednice “na one koje su draže i bitnije od onih koje su trećeg reda”. Tako je nedavno Darko Babalj, poslanik SDS u NSRS, govoreći o odnosu Vlade Republike Srpske, odnosno stranaka koje čine tu većinu, predvođene SNSD-om prema opštinama, tokom rasprave o kreditnom zaduženju, rekao sljedeće:

Upozoravam vas da više ovako više neće moći. Vlada ne smije dozvoliti da lokalne zajednice dijele na one koje su vam draže i bitnije od onh koje su trećeg reda… Ne dijelite opštine i građane… Svi pokušaji da i Istočna Ilidža realizuje projekat izgradnje vodovoda i kanalizacija nisu uspjeli, jer su lokalni moćnici iz stranaka koje čine Vladu RS bili protiv samo zbog toga što vlast u toj opštini drži SDS.

Darko Babalj, 16. juni 2020.

Krajem juna ove godine 30 miliona KM podijeljeno je iz Fonda solidarnosti svim lokalnim zajednicama u Republici Srskoj, a nijedna od njih nije dobila manje od 50.000, izjavio je predsjednik Vlade Radovan Višković.

Odgovorno tvrdim da se nije vodilo računa o stranačkoj pripadnosti, nije se vodilo računa gdje je načelnik ili gradonačelnik iz SNSD-a ili neke druge političke opcije nego smo stavili limit da ove male opštine ne mogu dobiti ispod 50.000 KM. Upotreba tih sredstava nije ograničena. Svi načelnici i gradonačelnici ta sredstva mogu da troše kako oni smatraju, za projekte, pomoć privredi, socijalna davanja ili nešto drugo.

Radovan Višković, 28. juni 2020.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo, Miroslav Lučić (SDS) dva dana kasnije rekao je Grad Istočno Sarajevo oštećen je za oko 330.000 КM prilikom raspodjele novca za pomoć lokalnim zajednicama, koji je Vlada Republike Srpske dobile iz kreditnih sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Grad Istočno Sarajevo, koji ostvaruje mjesečno oko 550.000 КM od povrata indirektnih poreza, dobio je samo 226.000 КM, dok su opštine i gradovi kojima rukovodi SNSD, dobili mnogo više nego što im pripada. Opština Ugljevik dobila je 100.000 КM manje, opštine Čajniče i Rudo dobile su po 50.000 КM manje, dok su opštine Pale i Foča dobile po 100.000 КM više. Grad Trebinje, naprimjer, dobio je čak 300.000 КM više od prihoda koje inače ostvaruje po ovom osnovu. Ako SNSD predstavnici nastave ovakvu praksu nepravedne raspodjele u lokalnim zajednicama u Srpskoj, vrlo brzo doći ćemo u situaciju da imamo gradove prvog, drugog ili trećeg reda, odnosno, građane prvog, drugog i trećeg reda. Ovakav način raspodjele ne ide na čast nikome.

Miroslav Lučić, 30. јuni 2020

Krajem prošle godine Rato Rajak DNS-ov načelnik u Opštini Rudo, koja slovi za jednu od najsiromašnijih i najnerazvijenih opština u RS rekao je da je tokom proteklih godina ova opština dobijala minimalnu pomoć od Vlade Republike Srpske.

Nijedna marka nije dodijeljena iz fonda pomoći Srbije koji je trebao biti namijenjen opštinama kao što je Rudo, izrazito nerazvijenim. I tu se raspodjela vršila isključivo po političkoj liniji. Koliko uopšte vlada pomaže izrazito nerazvijenim opštinama, besmisleno je više i komentarisati, osim onog, zakonom opredijeljenog iznosa, koji se kvartalno isplaćuje, vi bukvalno nemate nikakvu drugu pomo.

Rato Rajak, 19. novembar 2019.

Građani i lokalna vlast u Tesliću u više su se navrata žalili da su zaboravljeni od vlasti. Imajući u vidu izjavu premijera Viškovića u Narodnoj skupštini Republike Srpske prilikom izlaganja ekspozea, “da njegova Vlada jednako tretira sve lokalne zajednice u Republici Srpskoj”, a “u očekivanju da će to zaista i biti tako” načelnik Opštine Teslić Milan Miličević (SDS) u nekoliko je navrata upućivao zahtjeve prema Vladi da ispoštuje preuzete obaveze, uz konstataciju da veliki broj projekata koji je kandidovan od strane Opštinske uprave Teslić prema Vladi Republike Srpske i resornim ministarstvima čeka na realizaciju, a da pored obećanja i ranije ugovorenih obaveza u ovoj godini do toga nije došlo.

Za izgradnju obaloutvrda u svrhu zaštite od poplava na rijekama Velika i Mala Usora ispred Opštinske uprave Teslić upućen je dopis Ministarstvu finansija za učešće u finansiranju ovog projekta od neutrošenih sredstava Svjetske banke. Međutim na ovaj dopis iz ovog ministarstva nikada nije došao odgovor, ni pozitivan ni negativan, što je poražavajuće imajući u vidu da je u toku ove godine opština Teslić pogođena sa čak dvije teške poplave (…) S obzirom da je Teslić važan turistički centar Republike Srpske na adrese Ministarstva trgovine i turizma i Ministarstva privrede i preduzetništva takođe smo slali zahtjeve za sufinansiranje važnih projekata iz oblasti turizma, privredno-turističkih manifestacija, postavljanje turističke signalizacije, ali isto tako nikada nismo dobili odgovor…

Milan Miličević, 16. novembar 2019.

Iz ranije navedeih primjera jasno je da se vlasti u Republici Srpskoj u nekim slučajevima, prema pojedinim lokalnim zajednicam, odnose onako kako je to najavio Milorad Dodik, a suprotno obećanju premijera Radovana Viškovića prilikom preuzimanja mandata. Obzirom da kreditna sredstva od MMF kao i sva ostala kreditna zaduženja vraćaju svi građani Republike Srpske, te ravnopravo učestvuju u punjenu državnog budžeta i finansiranju entitetske administracije svi bi uvijek trebali da imaju i jednaka prava prilikom raspodjele novca.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!