Nedosljedno

Dodik: Svako malo mijenjam mišljenje o EU i Ustavu

DodikPredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas da je na putu BiH ka EU neophodno uspostaviti mehanizam koordinacije uz potpuno poštivanje Ustava.

“Uspostavljanjem mehanizma koordinacije došlo bi se do usaglašenog glasa u BiH o različitim pitanjima”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa administratorom Razvojnog programa UN /UNDP/ Helen Klark.

On je naglasio da Srpska želi da BiH napreduje na putu ka EU uz uvažavanje ustavnopravnog poretka. “Nepribližavanje EU i stajanje u mjestu može da šteti. Nastavićemo da radimo sa UNDP-om i drugim međunarodnim organizacijama koje se bave važnim pitanjima za BiH”, rekao je Dodik.

(Srna, 07.07.2013.)

Komentar:

Interesantno je kako Milorad Dodik pažljivo bira riječi kada sa međunarodnim zvaničnicima razgovara o posvećenosti Republike Srpske euroatlanskim integracijama, što apsolutno nije slučaj u njegovim medijskim istupima prema domaćoj javnosti – posebno onoj u manjem bh. entitetu.

Tako je predsjednik RS-a, prije otprilike godinu dana, razgovarajući sa predstavnicom UN-a i UNDP-a Helen Klark, istakao kako je neophodno što prije uspostaviti mehanizam koordinacije za pristupanje naše zemlje ka EU, a čak je naglasio da „Srpska želi da BiH napreduje ka EU, uz uvažavenje ustavnopravnog poretka“.

Međutim, ako pogledamo neke njegove ranije, ali i kasnije istupe u medijima, možemo zaključiti kako je upravo sam Dodik bio taj koji je dovodio u pitanje napredak BiH ka EU, a čak je imao i ideje poput odvojenog procesa kretanja RS ka EU, što svakako ne bi bilo u skladu sa važećim ustavnopravnim poretkom.

Tako je predsjednik RS-a za agenciju AP u junu 2011. godine, izjavio da su “Srbi u BiH žrtva nefunkcionalne države, te da će insistirati na autonomiji unutar BiH”. Dodao je i da “BiH treba da zaboravi na težnje ka EU ukoliko RS ne bude imala čvrstu autonomiju”.

U istom medijskom istupu kazao je i da bi “srpskom narodu bilo mnogo bolje da je samostalan, ali da EU insistira da ostanu dio BiH“. Dodik je rekao i da bi RS sama ispunila standarde EU u roku od pet godina, ali da unutar BiH to neće moći ni za 30 godina”.

“Možemo biti dio tog voza koji ide ka Evropi, ali nećemo žrtvovati naša prava, pa čak ni za Evropu. Jedini način na koji možemo nastaviti historijski da postojimo jeste da uđemo u EU kao republika sa svojim pravima”, rekao je tada Dodik.

I u junu ove godine, Dodik je govorio o neodrživosti BiH, o Ustavu BiH koji je nazvao nametnutim, ali i o odvojenim europskim putevima “tri odvojene države”.

“Katastrofalni potezi međunarodne uprave u BiH kroz nametanje odluka i zakona visokih predstavnika i bošnjačka želja za apsolutnom dominacijom. BiH je nepopravljiva i neodrživa zemlja. Ona je neuspešan projekat međunarodne zajednice. BiH su stranci nametnuli Ustav, himnu i zastavu koja se vijori kao krpa na vetru. Logično je da da se, nakon 20 godina nefunkcionalnosti, mirno raziđemo i stvorimo konfederaciju tri države koje će biti otvorene prema EU”, rekao je Dodik.

Dakle, vrlo je evidentno da Milorad Dodik nikada nije prezao da dovede u pitanje cijeli ustavnopravni poredak BiH kada to njemu odgovara, pa tako njegovo tobožnje zalaganje za približavanje BiH ka EU i koordinacijske mehanizme “u skladu sa Ustavom” na koje se obavezuje u razgovorima sa međunarodnim zvaničnicima, ne možemo ocijeniti nikako osim nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!