Dodik sada, ipak, za samo dva entiteta

Kada je broj entiteta u pitanju, ovom prilikom ćemo podsjetiti da postoji čitav niz izjava predsjednika SNSD-a u kojem on iznosi sasvim drugačiji stav, te ćemo navesti samo neke od njih.

Govoreći u kontekstu budućeg funksionisanja Bosne i Hercegovine na način kakvog ga on vidi, predsjednik Republike Srpske i kandidat SNSD-a za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Milorad Dodik izjavio je između ostalog da bi možda bilo pametno da se “postave stvari tako da niko ne smeta nikome, da postoje tri suverena stuba i dva entiteta, koja funkcionišu zasebno, na zajedničkom nivou, radeći ono oko čega se usaglasimo”

Milorad Dodik, 04.10.2018.

Kada je broj entiteta u pitanju, ovom prilikom ćemo podsjetiti da postoji čitav niz izjava predsjednika SNSD-a u kojem on iznosi sasvim drugačiji stav, te ćemo navesti samo neke od njih.

Tako je Dodik još na početku trenutnog mandata, januara 2015. godine rekao “da nema ništa protiv formiranja trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini” i dodao:

Mi smo o tome se izjasnili i rekli da nemamo ništa protiv, ali naravno ta teritorijalna reorganizacija može da se dešava u Federaciji BiH i ne može da zadire u Republiku Srpsku.

Milorad Dodik, 15.01.2015.

Tokom mandata 2014-2018. u više navrata je ponovio isti stav, te je govoreći o trećem entitetu i ponavljajući da Republika Srpska “ne bi mogla biti do nikavih transformacija niti dio hrvatskih prava”, polovinom marta ove godine Dodik rekao:

Ne bih bio protiv bilo koga. Tvrdim kako bi to doprinijelo stabilizovanju BiH. Dobili bismo tri jasna centra odlučivanja koja ionako moraju graditi kompromis. Svi bi se osjećali svoji na svome.

Milorad Dodik, 15.03.2018.

I krajem jula mjeseca 2018. godine, na novinarsko pitanje “da li može doći do formiranja trećeg entiteta u BiH”, Dodik je odgovorio:

Mislim da je treći entitet neko rješenje, ako hoće da ono bude dugoročno održivo.

Milorad Dodik, 29.07.2018.

Obzirom na posljednju izjavu Milorada Dodika u kojoj između ostalog tvrdi da bi možda bilo pametno da se “postave stvari tako da niko ne smeta nikome, da postoje tri suverena stuba i dva entiteta”, Istinomjer njegovom stavu o tome koliko bi entiteta trebala da ima Bosna i Hercgovina daje ocjenu nedosljedno.

(Istinomjer.ba)

Objavljen registar imovine koja je u vlasništvu Kantona Sarajevo

Vlada Kantona Sarajevo je na prijedlog Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša krajem maja ove...

“Vruć krompir” zabrane izvoza trupaca i uvođenja taksi entiteti prebacili državnom nivou

Sasvim je jasno da šumarski i drvoprerađivački sektor na području čitave BiH nisu uređeni na način na koji bi se velika šumska bogatstva i kapaciteti naše zemlje u ekonomskom pogledu iskoristili na...DF traži pooštravanje kazni za negiranje genocida

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Zlatko Miletić uputio je u parlamentarnu proceduru prijedlog dopuna Krivičnog zakona BiH kojim je predviđeno pooštravanje kazni za poricanje ili...