Neistina

Dodik: Rodna ravnopravnost samo deklarativno

cvijanovic dodikOsmi mart je datum kada političari uglavnom izjavljuju kako se svim silama bore za ravnopravnost žena. Izuzetak nije ni Milorad Dodik, koji je u intervjuu povodom 8. marta izjavio kako se Republika Srpska zalaže za ravnopravnost spolova u skladu sa općeprihvaćenim pravilima međunarodnog prava. (Milorad Dodik, Bljesak info, 07.03.2015.)

No, da li je to zaista tako?

Ukoliko pogledamo situaciju u Vladi Republike Srpske, jasno je da je situacija ipak nešto nepovoljnija za žene nego što bi se dalo naslutiti iz izjave Milorada Dodika. Iako je, istina, na čelu Vlade RS-a žena, pored premijerke u sastavu Vlade su tek tri ministrice, što znači da je od 17 osoba u Vladi RS-a tek četiri žene (23%). U Narodnoj skupštini žene također nisu ni na jednoj od istaknutijih funkcija. I predsjednik i potpredsjednici NSRS su muškarci, kao i generalni sekretar i njegov zamjenik.

Situacija nije ništa bolja ni u SNSD-u, gdje Milorad Dodik ima i više mogućnosti da se bori za ravnopravnost žena. Od pet potpredsjednika/ca SNSD-a, tek je jedna žena (Nada Tešanović), dok je u Izvršnom odboru SNSD-a tek 7 žena, od ukupno 37 članova, što čini tek 19%.

Iz navedenih činjenica jasno je da o rodnoj ravnopravnosti u institucijama RS ne može biti govora, te Milorad Dodik, koji je već poznat po svom “ravnopravnom odnosu” prema ženama, a pogotovo novinarkama, za ovu izjavu dobija ocjenu neisitinito.

(istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!