Neistina

Dodik: Retroaktivno "posebno postupanje" sa Srebrenicom

Milorad Dodik
Milorad Dodik

„Ljudi u RS-u mogu da budu mirni. Institucije neće dozvoliti spekulativno prijavljivanje i odjavljivanje, ustvrdio je Dodik na pres-konferenciji u Banjoj Luci i dodao da je “Srebrenica poseban slučaj i u tom pogledu se posebno i postupalo”

(Fena, 28.12.2012.)

Komentar:

Ako se pažljivo pročita navedena izjava Milorada Dodika, može se zaključiti da nijedan navod iz iste nije tačan. Kao prvo, Zakon o prebivalištu BiH građanima i građankama daje jasnu mogućnost izbora mjesta u kojem će biti prijavljeni na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, što znači da ne postoji nikakvo “spekulativno prijavljivanje” koje bi mogle sprječavati institucije Republike Srpske. U drugom dijelu svoje izjave, Dodik je ustvrdio da je “spekulativno prijavljivanje” posebno dozvoljeno u Srebrenici, jer je ona poseban slučaj, što je također netačno na više nivoa. Sa jedne strane, netačno je da je Srebrenica poseban slučaj u odnosu na zakonsku regulisanost prijave prebivališta, jer za nju važe isti zakoni kao i za ostatak države. Sa druge strane, institucije Republike Srpske jesu “posebno postupale” sa građanima i građankama koji/e su prijavili/e prebivalište u Srebrenici – ali na potpuno suprotan način od onog koji je impliciran izjavom.

Naime, još za vrijeme predizborne kampanje, sam Dodik je bio najglasniji protivnik građanske inicijative „Glasaću za Srebrenicu“, dajući vrlo eksplicitne izjave, poput one o tome kako se “neće dozvoliti prijavljivanje 100.000 Bošnjaka u Srebrenici“. Pored toga, aktivisti ove inicijative prijavili su niz opstrukcija od strane lokalnih i policijskih vlasti u procesu prijave i registracije birača bošnjačke nacionalnosti u Srebrenici, a nakon izbora počela su i saslušanja istih od strane Okružnog tužilaštva u Bijeljini, upravo zbog aktivnosti vezanih za izbore, koja i dalje traju. Osim što je, dakle, jasno da su institucije RS i prije i poslije izbora otežavale proces registracije birača, nije zanemariva ni činjenica da je i sam SNSD, zajedno sa koalicionim partnerima, nakon izbora tražio ponavljanje izbora u Srebrenici zbog “neregularnosti” vezanih upravo za prijavu prebivališta. Ovaj zahtjev odbila je i Centralna izborna komisija i Sud BiH, te su rezultati lokalnih izbora potvrđeni u cijelosti. To, naravno, ne mijenja činjenicu da su i stranka Milorada Dodika, ali i institucije entiteta čiji je predsjednik, na različite načine pokušali spriječiti, a zatim i poništiti, glasanje istih onih birača za koje Dodik u svojoj izjavi netačno tvrdi da su imali “poseban tretman” to jest da im je “dopušteno” da se neometano prijavljuju, registruju i glasaju.

 

(istinomjer.ba)

 

 

Pitajte Istinomjer!