Neistina

Dodik: Radi šta hoćeš, pa šta bude

Milorad Dodik
Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nije želio da kometira slučaj Slobodana Stankovića, vlasnika preduzeća “Integral Inžinjering“ iz Laktaša u čijem automobilu su u nedjelju na graničnom prijelazu Stara Gradiška, hrvatski policajci uočili veći iznos novca, koji nije prijavio carini, niti policiji prilikom prelaska državne granice BiH s Hrvatskom.

Ističući da on nije portparol Stankovića, Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da je vlasnik Integrala vjerovatno imao neku dobit tog preduzeća “koju može da podigne i raspolaže s njom na način kako on misli da to treba da uradi“.

(Depo.ba, 26. 3. 2013.)

Komentar:

Na Balkanu je termin “demokratija” shvaćen kao “radi šta hoćeš”, a vjerovatno je da iz takvog krivog shvatanja proističu mnogi problemi sa kojima se suočavamo. No, političari na odgovornim funkcijama, poput Dodika koji je predsjednik dijela Bosne i Hercegovine, bi građanke i građane trebali “učiti” osnovnim postulatima demokratije, od kojih je najbitniji vladavina zakona. Upravo zakoni trebaju sprečavati svojevoljno ponašanje ljudi svih vrsta i vjera, a te zakone svi jednako moraju poštovati, uključujući Dodika, ali i Slobodana Stankovića koji je iz BiH preko Hrvatske pokušao iznijeti 460.000 eura u gotovini.

Uputa o carinskom postupku u putničkom prometu Uprave za indirektno oporezivanje BiH (čije je sjedište u Banjaluci op.a) u Članu 30. stav 1. i 2. definiše proceduru za iznos deviza iz zemlje:

Kontrolu unošenja i iznošenja efektivnog stranog novca, vrijednosnih papira i vrijednosnica koje glase na strana sredstva plaćanja u putničkom prometu vrše carinski organi na graničnim prijelazima sukladno Pravilniku o uvjetima i postupku iznošenja efektivnog stranog novca, vrijednosnih papira i vrijednosnica koje glase na strana sredstva plaćanja (“Službene novine FBiH”, broj 35/00) i Uredbom o iznošenju i unošenju efektivnog stranog novca, konvertibilnih maraka, čekova i papira od vrijednosti (“Službeni glasnik RS”, broj 16/05).

O svakom prijenosu stranog novca (kovanica ili valute BiH ili bilo koje druge zemlje,
putnički čekovi, poštanske doznake i druga sredstva plaćanja gdje se titular mijenja po uručenju) i obveznica preko državne granice u vrijednosti 10.000 KM i više, carinski organi, sukladno članku 25. Zakona o sprječavanju pranja novca (“Službeni glasnik BiH”, broj 29/04), dostavljaju podatke Financijsko-obavještajnom odsjeku (FOO) Agencije za istrage i zaštitu BiH, a putem Odsjeka za poslovne usluge u Regionalnom centru, na način propisan posebnim aktom.

Dakle, ne može bilo ko, pa ni direktor Integrala “raditi šta hoće” sa svojim novcem, nego mora postupati prema pravilima Bosne i Hercegovine i njenih entiteta. Predsjednik RS-a bi prvo trebao pročitati Službeni glasnik RS, broj 16/05, da bi mogao baratati činjenicama.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!