Nedosljedno

Dodik: Primamo plaće u PS BiH, Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH, ali nismo bh. partija

Dodik„Ja nisam bh. političar. Mene bh. politika uopšte ne interesuje. Ja sam političar Republike Srpske izabran neposrednim izborima. Moja politička partija je isključivo te vrste. BiH je za mene neki provizorij i ja nikada neću prihvatiti da nosim etiketu ili da mi je vi pripišete da sam neki bh. političar. Ja nisam ništa što se tiče BiH. BiH mene ni ne zanima, to se pokazalo sve ovo vrijeme.“

Milorad Dodik, predsjednik RS i lider SNSD-a

(Sens, 18.02.2014.)

Komentar:

Poznato je da Milorad Dodik koristi svaku priliku da kaže kako je BiH za njega nebitna, nefunkcionalna, nepostojeća i tome slično. No, tvrdnja da on nije bosanskohercegovački političar, izrečena u trenutku kada upravo Dodik pregovara o rješenju odluke „Sejdić i Finci“ sa delegacijom EU-a i liderima drugih političkih partija iz BiH, zvuči više nego pretjerana.

Milorad Dodik jeste neposredno izabran na mjesto predsjednika RS-a, ali izjava da je njegova politička partija “isključivo te vrste” nikako ne stoji. Ako partija koja ima poslanike u PSBiH, ministre u Vijeću ministara BiH i člana Predsjedništva BiH, nije partija koja se bavi bh. politikom, postavlja se pitanje koja partija to jeste?

Naime, Savez nezavisnih socijaldemokrata u Predstavničkom domu PSBiH sudjeluje sa 8 poslanika, dok u Domu naroda ima još dva delegata. U Vijeću ministara BiH, nakon što je potvrđen njegov sastav, SNSD je imao dva ministra – ministra civilnih poslova, te ministra finansija i trezora, a još jednog ministra ova partija je postavila nakon što je, upravo na inicijativu SNSD-a u Predstavničkom domu PSBiH, smijenjen ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, inače iz SDS-a. Član Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović, također dolazi iz stranke na čijem je čelu Milorad Dodik.

Dakle, iako je sam Dodik neposredno biran glasovima iz RS-a, njegova stranka, suprotno njegovim tvrdnjama, je i te kako bh. politička partija, s obzirom da njeni kadrovi učestvuju u radu svih državnih institucija. Štaviše, svoje učešće u državnom parlamentu SNSD-ovi poslanici/e vrlo dobro i naplate, te se na njihove dodatne naknade u parlamentu troši više nego na naknade poslanika/ca bilo koje druge partije koja učestvuje u njegovom radu – poslanici/e SNSD-a mjesečno inkasiraju 19.767,71 KM dodatnih naknada, što na godišnjem nivou iznosi čak 237.212,52 KM.

snsd tabela
Dodatne naknade parlamentarnih zastupnika/ca SNSD-a u PS BiH

Stoga, iz svega navedenog može se zaključiti da je tvrdnja Milorada Dodika, kako niti on niti njegova partija ne nose „etiketu BiH“, definitivno neistinita, u čemu ga prvenstveno demantuje činjenica da poslanici SNSD-a učestvuju u radu institucija na nivou BiH, od čega i vrlo dobro profitiraju. Bilo bi interesantno vidjeti da li bi se, recimo, poslanici iz SNSD-a odrekli novca koji primaju iz državnog budžeta, zarad tvrdnji svog stranačkog šefa kako su oni “isključivo partija iz RS-a”.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!