Ispunjeno

Dodik otvorio predstavništvo RS u Beču

Milorad Dodik
Milorad Dodik

Predsjednik RS Milorad Dodik je naglasio da RS želi da nastavi širenje mreže predstavništava i najavio da će uskoro, u okviru Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, biti otvoreno predstavništvo u Beču.

(Nezavisne novine, 29. 02. 2012.)

Komentar:

Milorad Dodik otvorio je predstavništvo RS u Beču: “Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je u Beču Predstavništvo RS u Austriji. Dodik je tom prilikom rekao da je otvaranje predstavništva važan trenutak za RS jer se otvara u gradu-centru ekonomskih, finansijskih, pa i političkih i regionalnih odnosa.” (Blic.rs, 23. 3. 2012.)

RS je Budžetom za ovu godinu za rad predstavništava u inostranstvu planirala 2.878.000 KM.

Republika Srpska je dosad otvorila predstavništva u Belgiji, Izraelu, Rusiji, Srbiji i Njemačkoj, što dovodi do zaključka da se RS želi strateški pozicionirati u veoma uticajnim zemljama Evrope i svijeta. No, mišljenja o svrsishodnosti otvaranja predstavništava RS u svijetu su podijeljena.

Magazin Buka, 21. 3. 2012: “Istovremeno, dio javnosti smatra da su sva lobiranja u interesu pojedinih dijelova Bosne i Hercegovine – uludo potrošen novac.

‘To lobiranje je slika i prilika jednog ekscentričnog mehanizma, gdje svaki dio BiH može da funkcionira bez bilo kakvih državnih ili zajedničkih organa’, ocjenjuje profesor s banjalučkog Filozofskog fakulteta Miodrag Živanović.” Vlast, pak, tvrdi drugačije, pa je Igor Radojičić, predsjednik NSRS prilikom otvaranja predtavništva RS u Biselu izjavio: „Očekujemo da naše predstavništvo uspostavi komunikaciju ovdje, da nađe dobre puteve do dobrih projekata i saradnje sa drugim regijama i teritorijalnim jedinicama i da nam omogući lakši put prema EU u svemu onome što nas tek čeka kao izazov.“

Milorad Dodik je istim povodom kratko rekao kako je “Ovo važan dan za nas, jer ovo predstavništvo jača i evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine”. (Buka.com, 19. 2. 2012.)

Vlada RS je od 2006. do 2009. godine potrošila 7.383.521 KM na finansiranje predstavništava RS u inostranstvu, a od 2007. tome je dodata i budžetska stavka „predstavljanje RS u inostranstvu“ (?), na koju je tokom prethodne tri godine potrošeno 14.600.000 KM budžetskih sredstava, što ukupno iznosi 21.983.521 KM. Predstavništva u Srbiji, Njemačkoj, Izraelu i Ruskoj Federaciji su, međutim, trošila i više od toga – u revizorskom izvještaju o Budžetu RS 2008. navodi se da su neka od njih prekoračila propisanu budžetsku potrošnju čak za 159 posto. Situacija je još apsurdnija kad se uzme u obzir da je, nakon ovolikih iznosa izdvojenih iz budžeta, predstavništvo u Ruskoj Federaciji u međuvremenu ukinuto odlukom Premijera RS – “zbog ekonomske neopravdanosti postojanja istog” (Službeni glasnik RS 111/09)) Shodno navedenom, zanimljivo je da je web-sajt moskovskog predstavništva još uvijek operativan.

U 2010. godini troškovi rada predstavništava RS su izgledala ovako: Predstavništvo RS u Beogradu imalo je na raspolaganju 439.000 KM, Predstavništvo u SR Njemačkoj 344.500, u Ruskoj Federaciji 352.500, Predstavništvo RS u Kraljevini Belgiji, konkretno u Briselu, koje je svečano otvoreno 12. februara prošle godine, raspolagalo je najvećim iznosom od nepunih 564 hiljade maraka, a RS Predstavništvo u Izraelu 200.000. (Buka.com, 19. 2. 2012.)

I pored relativno visokih izdvajanja i utvrđenih nepravilnosti, predstavništva nisu suštinski ni na šta uticala – od poboljšanja statusa RS-a u međunarodnim krugovima, do povećanja investicija.

Zanimljivo je i da je prilikom otvaranja predstavništava RS u Belgiji, najavljeno i “otvaranje dvije dodatne RS filijale i to one u Vašingtonu i u Zagrebu.” (Buka.com, 19. 2. 2012.) No, ova predstavništva ni do danas nisu otvorena.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!