Dodik o Šnjegotinoj ostavci: Šta ja imam s tim

Iako je javno zaprijetio Dušku Šnjegoti da će biti smijenjen ako ne podnese ostavku, Milorad Dodik se u svojim javnim istupima ponaša kao da se to nikada nije desilo.


Ma nije on glavna zvijezda, čovjek je podnio ostavku, radi se o jednom korektnom čovjeku koji je radio 4-5 godina već na mjestu revizora, ranije je bio u Ministarstvu finansija RS, on je profesionalno angažovan u toj oblasti. Radi se o čovjeku koji ima profesionalne ambicije, a naravno ima i nekih stvari koje naprosto… Svaki revizorski izvještaj treba da dobije podršku ili bude odbijen od parlamenta.

Pa podnio je ostavku kao odgovoran čovjek, zato što je procijenio da skupštinska većina nije više spremna da podržava te izvještaje i mislim da je sasvim dovoljno priče o njemu. On je, kažem vam, jedan čovjek koji ima svoje profesionalne ambicije i ja mu želim sve najbolje.

Milorad Dodik, 19.09.2017.

 

Ove riječi Milorada Dodika zaista zvuče nevjerovatno, kako zbog načina na koji je došlo do ostavke glavnog revizora RS, tako i zbog svih dešavanja koja su uslijedila u Narodnoj skupštini RS i činjenice da sam revizorski izvještaj ni do danas nije razmatran u NSRS. Za početak, iako su pritisci na Duška Šnjegotu počeli još tvrdnjama Zorana Tegeltije da revizorska služba “ucjenjuje Vladu RS”, glavni revizor javnog sektora RS podnio je ostavku tek kada mu je sam Dodik javno zaprijetio smjenom, optuživši ga da je zloupotrijebio svoju poziciju.  

Imajući u vidu političku zloupotrebu službe revizije i glavnog revizora koji pokušava da različitim tendencioznim informacijama dovede javnost u zabludu oko određenih činjenica, biće pokrenut postupak njegove smjene i smjene tog tima.

Nema preispitivanja, biće smijenjen. Bolje bi mu bilo, ja ga pozivam da podnese ostavku, inače ćemo ga mi smijeniti.

Milorad Dodik, 29.08.2017 (Al Jazeera/BN TV)

 

Prva reakcija Duška Šnjegote na ove optužbe bila je da stane u odbranu izvještaja svoje službe, o čemu se i zvanično oglasio Saopštenjem za javnost dan nakon Dodikovog istupa.

Ova finansijska revizija je, kao i sve dosad urađene, provedena u skladu sa Zakonom o reviziji javnog sektora Republike Srpkse i profesionalnim revizorskim standardima koje svaka vrhovna revizorska institucija u svijetu koristi u svom svakodnevnom radu, a čija primjena je propisana zakonom koji se primjenjuje u Republici Srpskoj. Izvještaj o provedenoj reviziji sačinjen je i objavljen u roku utvrđenom zakonom i u skladu sa zakonski utvrđenim procedurama.

Sa aspekta primijenjene revizorske metodologije u njegovoj izradi, načina izvještavanja i ukazivanja na utvrđene propuste i nedostatke, te davanja revizorskih preporuka i sl., ne postoji bilo kakva specifičnost ili razlika u odnosu na bilo koji drugi dosad objavljeni revizorski izvještaj. Da je to tako najbolje pokazuju prethodni revizorski izvještaji, posebno oni koji se i u prethodnim godinama odnose na Konsolidovani finansijski izvještaj (KFI) za korisnike budžeta Republike Srpske. Svi ti izvještaji su objavljeni na zvaničnom sajtu Glavne službe za reviziju, te upućujemo zainteresovane da se upoznaju sa njihovim sadržajem.

Duško Šnjegota, 30.08.2017

 

Šnjegota je, međutim, sutradan otišao na razgovor sa Dodikom i nakon toga podnio ostavku istog dana. U pismenoj ostavci koju je uputio Narodnoj skupštini RS nema ni govora o “gubljenju podrške parlamentarne većine” kao razlogu napuštanja pozicije – niti bi o tome uopšte i moglo biti riječi, s obzirom da se parlament do tog trenutka nije izjašnjavao ni o izvještaju, ni o poziciji glavnog revizora. Štaviše, Šnjegota se u svojoj pismenoj ostavci posebno obratio NSRS, podsjećajući ovu instituciju na to da je zadužena za nadzor nad Glavnom službom za reviziju javnog sektora, te uputio apel da se rasprave o radu službe “vrate u institucije sistema, prije svega u NSRS”.

Ostavka glavnog revizora službe za reviziju javnog sektora RS

Razlozi za ostavku koje je Šnjegota naveo bili su više nego neodređeni, poput “procjene da bi u narednom periodu moglo doći do narušavanja nezavisnosti službe za reviziju” i nemogućnosti “da adekvatno odgovori na izazove sa kojima će se služba za reviziju suočiti u narednom periodu”. Podsjećamo da je Glavna služba za reviziju javnog sektora još 2015. godine upozoravala na kršenje finansijske nezavisnosti revizije od strane Ministarstva finansija RS, koje je te godine počelo da propisuje budžet ove institucije, iako na to po zakonu nema pravo.

 

Apsurdnosti cijele situacije, u kojoj su svi predstavnici vlasti “glasno ignorisali” činjenicu da je Dodik javno naredio glavnom revizoru da podnese ostavku, doprinio je i Predsjednik NSRS, koji je Šnjegotinu ostavku prokomentarisao ovim riječima:

Što se tiče gospodina Šnjegote, nije on baš nevin. Ali što se tiče njegovog statusa, mora se reći da je to nezavisna institucija, da se njegovi stavovi moraju poštovati, drugima na koje se odnose njegovi izvještaji morate dozvoliti da kažu svoj stav i treba da se kreće sve u okviru zakona.

Nedeljko Čubrilović, 31.08.2017.

 

Dodikova izjava o tome da je ostavka bila rezultat toga što “skupštinska većina nije više spremna da podržava te izvještaje” posebno je besmislena s obzirom na to da je Čubrilović, nakon Šnjegotine ostavke, skinuo revizorski izvještaj o budžetskim korisnicima sa dnevnog reda sjednice NSRS 12.09.2017, što je dovelo do niza incidenata u NSRS. Tako se entitetski parlament ni do danas nije izjasnio o samom izvještaju, ali je zato, bez prisustva predstavnika/ca opozicije, usvojio Šnjegotinu ostavku.

Dodikova izjava o razlozima iza Šnjegotine ostavke apsolutno je neistinita, a i prilično cinična s obzirom na cijelu situaciju.

(istinomjer.ba)

Stav OHR-a i Delegacije EU o 9. januaru poznat je od ranije

U nedavnom gostovanju u programu N1 televizije, zastupnik HDZ-a u državnom parlamentu, Nikola Lovrinović, je između...

Promjena većine u Skupštini BPK Goražde

Na vanrednoj sjednici Skupštine BPK Goražde održanoj 14.01.2019. godine stavljene su van snage odluke o izboru privremene Komisije za budžet, finansije i administrativna pitanja i privremene Komisije...Kasni se sa imenovanjem predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH

Prvog radnog dana nakon novogodišnjih praznika, predsjednik Predsjedništva BiH, Milorad Dodik komentarisao je proces imenovanja mandatara za sastav Vijeća ministara BiH koji još uvijek nije...