Neispunjeno

Dodik: Nismo uradili ništa, ali ćemo uraditi još više

Milorad Dodik
Milorad Dodik

“No, važno je da ovdje imamo konzistentan dogovor. Na sljedećoj sjednici Savjeta ministara SNSD i SDP će, u dogovoru s ostalim strankama, predložiti set zakona koji trebaju u formi prijedloga biti upućeni Parlamentu BiH. Odmah trebamo krenuti i s novim dogovorima na istim pitanjima. Imamo ambiciju dogovoriti i više stvari, ali ono što je dogovoreno, nije sporno i to treba biti realizovano. Podržavam raniji dogovor šestorke, posebice u dijelu o raspodjeli mjesta u Savjetu ministara. Želimo ubrzati i izbor članova RAK-a, sramne institucije, i podržali smo da se u četvrtak donese zakon koji će omogućiti da Savjet ministara imenuje novu strukturu u RAK-u”, rekao je Dodik.

(Oslobođenje, 21.11.2012.)

Komentar:

Nakon posljednjeg sastanka “šestorke” u Mostaru, Milorad Dodik je izjavio kako će se sporazum 6 partijskih lidera već na sljedećoj sjednici Vijeća ministara “materijalizirati” u vidu predlaganja seta zakona od strane ministara iz SNSD-a i SDP-a.

Osam dana nakon pomenutog sastanka, 28. novembra, održana je prva sjednica Vijeća ministara u novom sazivu, a na dnevnom redu nije bilo ni riječi o zakonskim rješenjima kojima bi se stranački sporazum sproveo u djelo. Baš kao ni dnevni red sjednice, ni izvještaj objavljen nakon njenog završetka ne govori ni riječi o “setu novih zakona” koje su, prema Dodikovim najavama, trebali predložiti ministri iz SNSD-a i SDP-a.

Kako se na sastanku u Mostaru razgovaralo o stvarima koje su već ranije usaglasile ove dvije partije u svom sporazumu (provedba presude “Sejdić-Finci”, izmjena Zakona o VSTV-u, realizacija ranijih dogovora o državnoj i vojnoj imovini, zaštita interesa domaćih proizvođača, izmjene i dopune Zakona o Elektroprijenosu…itd.), koje su većinom potvrđene i na sastanku lidera 6 partija u Mostaru, dok na sjednici Vijeća ministara nijedna od ovih tema nije ni bila razmatrana, može se konstatovati kako ni Dodik nije ispunio svoje obećanje.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!