Neistina

Dodik: Niko ne gradi kao RS

Dugo najavljivana Termoelektrana u Stanarima puštena je u rad početkom ove godine, a na njeno puštanje u rad osvrnuo se i predsjednik RS, Milorad Dodik u intervjuu za K3 televiziju.

Dodik_Stanari

Naime, govoreći o uspjesima Vlade RS u realizaciji kapitalnih projekata, Dodik je kazao kako je TE u Stanarima (snage 300 MW), jedini objekat te vrste izgrađen na prostoru bivše Jugoslavije u posljednjih 40 godina.

Mi smo pokazali da imamo logistiku za izgradnju jedne termoelektrane. Termoelektrane koja nije bila izgrađena na prostoru bivše Jugoslavije 40 godina. (…) U skladu sa najvećim svjetskim standardima je to urađeno i sada imate jedan kapitalni objekat koji je izgrađen u Stanarima.“

(Milorad Dodik, TV K3, 11.02.2016.)

Međutim, činjenice ni ovoga puta nisu išle u prilog Dodikovim tvrdnjama, a samo u Makedoniji u posljednjih 6 godina u rad su puštene dvije termo elektrane.

Nakon što je nešto ranije u pogon puštena TE Štip, u februaru 2010. godine u pogon je puštena i TE Energetika koja ima instaliranu električnu snagu 300 MW i toplinski učinak 150 MW, a kao gorivo koristi prirodni plin.

Osim u Makedoniji, u zadnjih 40 godina termoelektrane su građene i u drugim zemljama regije.

U Crnoj Gori je tako 1982. godine u rad puštena TE Pljevlja koja ima snagu 210 MW, dok je u Srbiji 1987. godine izgrađena TE Kostolac B. Ova termoelektrana ima dva bloka od 348,5 MW, od kojih je jedan počeo sa radom 1987. godine, a drugi 1991. godine.

Osim ove, u Srbiji je u pomenutom periodu u rad pušteno još nekoliko termoelektrana, od kojih se može izdvojiti ona najveća u Srbiji – TE Nikola Tesla B. Ova termoelektrana ima dvije jedinice pojedinačne snage 620 MW, a u rad su puštene 1983. i 1985. godine. Možemo spomenuti još i da je između 1976. i 1985. godine građena i TE Osijek u Hrvatskoj.

Dakle, pošto je u posljednjih 40 godina izgrađeno i više od jedne termolekrane na prostoru bivše Jugoslavije, Milorad Dodik od istinomjera dobija ocjenu neistinito.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!