Neistina

Dodik nije glasao protiv svih odluka Predsjedništva BiH

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) i partije Ujedinjena Srpska Milan Petković najavio je za ATV 7. aprila 2022. godine posebnu sjednicu NSRS, zakazanu za 11. april, iznijevši pritom obrazloženje zašto je ovaj zakonodavni organ često održavao vanredne sjednice za vrijeme aktuelnog mandata.

FOTO: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Prema Petkovićevim riječima, razlog učestalim posebnim sjednicama NSRS jeste način glasanja člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na sjednicama ovog tijela, odnosno korištenje mehanizma vitalnog enitetskog interesa. Osim toga, Petković je ustvrdio da je Dodik glasao protiv svih odluka Predsjedništva na proteklih nekoliko sjednica:

Činjenica jeste da smo u ovom sazivu Narodne skupštine imali više posebnih sjednica nego redovnih, ali razlog tome je odluka o neučestvovanju i nedonošenju odluka na nivou BiH i srpski član Predsjedništva se drži zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske i glasa protiv svih odluka Predsjedništva. Samim tim, on traži izjašnjenje Narodne skupštine da li je povrijeđen vitalni interes Republike Srpske ili nije. To je jedan od razloga zašto smo imali ovoliki broj posebnih sjednica.

Milan Petković, 7.4.2022.

Predstavnici stranaka Republike Srpske donijeli su 26. jula 2021. godine odluku “da ne postoje uslovi za rad srpskih predstavnika u institucijama BiH”, a od tog dana do danas održano je deset sjednica Predsjedništva, šest vanrednih i četiri redovne.

Milorad Dodik prisustvovao je samo redovnim sjednicama Predsjedništva BiH. Na 21. i 22. po redu, za sve tačke dnevnog reda “za” glasali su članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović, dok je protiv bio upravo Dodik.

Međutim, na 23. redovnoj sjednici, sva tri člana bila su saglasna po pitanju Odluke o odbijanju molbe za pomilovanje jedne osuđene osobe. Pored toga, Predsjedništvo je konsenzusom donijelo niz odluka i na 25. redovnoj sjednici. Između ostalog, Dodik je glasao “za” po pitanju angažmana resursa Oružanih snaga za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u reagiranju na požar na područjima općina Prozor-Rama i Konjic, odluke o prihvatanju raznih finansijskih aranžmana, kao i odluke o zaključivanju većeg broja državnih sporazuma.

Osim što Dodik očigledno nije glasao protiv svih odluka na sjednicama Predsjedništva BiH od 26. jula prošle godine, ni Petkovićeva tvrdnja da je razlog velikom broju posebnih sjednica NSRS Dodikovo proglašavanje pojedinih odluka destruktivnim po vitalni entitetski interes nije utemeljena.

Naime, član 5. stav (2) Ustava BiH ostavlja mogućnost članu Predsjedništva koji se ne slaže sa određenom odlukom ovog organa da je proglasi “destruktivnom po vitalni interes entiteta za teritoriju sa koje je izabran, pod uslovom da to učini u roku od tri dana po njenom usvajanju”.

Takva odluka će biti odmah upućena Narodnoj skupštini Republike Srpske, ukoliko je tu izjavu dao član sa te teritorije; bošnjačkim delegatima u Domu naroda Federacije, ukoliko je takvu izjavu dao bošnjački član; ili hrvatskim delegatima u istom tijelu, ukoliko je tu izjavu dao hrvatski član. Ukoliko takav proglas bude potvrđen dvotrećinskom većinom glasova u roku od 10 dana po upućivanju, osporavana odluka Predsjedništva neće imati učinka.

Ustav BiH

Međutim, dok je od 26.7.2021. godine održano ukupno deset posebnih sjednica NSRS, Dodik je ovaj mehanizam upotrijebio samo dva puta, pa su tako, u skladu s ustavnom procedurom, održane samo dvije posebne sjednice NSRS na ovu temu, 27. oktobra prošle te 11. aprila ove godine.

Na 23. posebnoj sjednici iz oktobra 2021. godine NSRS nije potvrdio dvotrećinskom većinom Dodikovu izjavu da je veoma štetno po vitalne interese Republike Srpske deset odluka i zaključaka usvojenih bez konsenzusa na 22. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, a radilo se o odlukama iz oblasti vanjske politike.

Istim povodom zakazana je i 30. posebna sjednica NSRS 11.4.2022. godine, nakon što je Dodik na 25. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske proglasio, između ostalih, odluku o odobravanju zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između Centralne izborne komisije BiH i Misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u Bosni i Hercegovini, kao i odluku o odobravanju zaključivanja Sporazuma o učešću BiH u međunarodnom istraživanju kompjuterske i informacione pismenosti ICILS 2023.

Shodno navedenom, tvrdnje Milana Petkovića da je razlog što je u ovom sazivu NSRS održano više posebnih nego redovnih sjednica u tome što je Milorad Dodik proglašavao pojedine odluke Predsjedništva BiH destruktivnim po vitalni entitetski interes, kao i da je Dodik glasao protiv svih odluka Predsjedništva otkako su predstavnici stranaka iz RS donijeli zaključke o neučestvovanju u radu institucija BiH, Istinomjer ocjenjuje neistinitim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!