Neistina

Dodik: Ne čitam, ali znam da ne valja

Milorad Dodik

“Odbor za monitoring Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope uporno ponavlja nekakve rezolucije i izvještaje koji apsolutno nemaju nikakve veze sa stvarnošću u BiH”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS, komentarišući najnoviji izvještaj Monitoring komiteta Savjeta Evrope o BiH.

(Nezavisne novine, 17. 12. 2011.)

Komentar:

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope nije institucija koja “fascinira” Milorada Dodika, no to je već njegov problem. Ali, njegov problem je i to što u jednoj-jedinoj izjavi sam sebe demantuje, u stilu političara-početnika. Naime, Dodik je, u nastavku gore citirane izjave, “ispalio” kako će “detaljnu izjavu moći dati tek kad se u potpunosti upozna sa sadržajem dokumenta.” (Nezavisne novine, 17. 12. 2011.)
Dodik, dakle, u startu daje negativne izjave kad je u pitanju politika EU – u ovom slučaju Savjeta Evrope – a tek ih potom pročita. Predsjednik RS-a indirektno, možda i svjesno, šalje poruku da ništa “evropsko” nije dobrodošlo u RS i BiH, ali začuđuje i ponašanje pojedinih evropskih političara koji u Dodiku vide vrlo važnog sugovornika, dolazeći mu u posjete često i bez ustezanja, pritom zanemarujući činjenicu da ih Milorad Dodik – blati.

Pitajte Istinomjer!