Najave

Dodik najavio povećanja plata budžetskim korisnicima

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik, govoreći o mnogim temama prilikom obraćanja javnosti, dotakao se i stanja u ekonomiji, te je tom prilikom najavio povećanje primanja za mnoge budžetske korisnike u RS-u.

Screenshot/RTRS

Mislim da možemo izraziti zadovoljstvo činjenicom da Republika Srpska bilježi dobro kretanje i zato sam izašao u ime rukovodstva RS sa jasnim stavom da ćemo najvjerovatnije u maju mjesecu donijeti odluku o povećanju plata u zdravstvu, u prosvjeti, policiji. Donijet ćemo odluku o povećanju plata administrativnom osoblju u oblasti pravosuđa i učiniti pritisak, prije svega, na realni sektor, da i on sam poveća plate radnicima, jer smatramo da je to jedini način kuda se trebamo kretati. Zato smo spremni da sa privrednom zajednicom razgovaramo na tu temu i da vidimo na koji način je ona sposobna i spremna da prihvati da u okviru procenata koji su mogući idemo dalje sa proširenjem i povećanja plata. Ne znači mnogo, osim pojedinačno radnicima, osim u ovim javnim sektorima koji će dobiti platu, naravno da to njima znači, ali naravno za društvo i za nas koji rukovodimo zajednicom da ukupan potencijal radnika i njihovih plata bude veći.

Milorad Dodik, 13. 4. 2021.

Istinomjer se početkom februara 2021. godine bavio prosječnom platom u RS-u, te je tadašnju izjavu Milorada Dodika, da je u RS-u prosječna plata 1.000 KM, ocijenio kao neistinitu, jer je prosječna plata u RS-u, nakon oporezivanja u decembru 2020. godine, iznosila 979 KM, dok je prosječna plata u ovom entitetu u 2020. godini iznosila 956 KM. Tako se, među kategorijama u kojima su isplaćivane najviše prosječne plate tokom 2020. godine, našla i Javna uprava, odbrana i obavezno socijalno osiguranje, u kojoj je prosječna plata iznosila 1.244 KM.

Također, Istinomjer je u julu 2020. godine pisao i analizu o tome da su plate u javnom sektoru RS-a i dalje više od plata u većini privrednih grana. Tada je za Istinomjer ekonomski analitičar Damir Miljević objasnio da su sve mjere Vlade RS-a imale uticaja na rast ukupnih prosječnih plata u ovom entitetu, ali da je ipak daleko veći bio uticaj povećanja plata u javnom sektoru “iz jednostavnog razloga što su plate u javnom sektoru značajnije veće od plata u privredi i što je čitav fokus vladajućih struktura isključivo na javnom sektoru koji predstavlja glavnu polugu njihovog održavanja na vlasti”.

 

Istinomjer će pratiti hoće li u maju doći do povećanja plata u javnom sektoru, kako je to najavio Milorad Dodik.

 

Istinomjer.ba

 

Pitajte Istinomjer!