Ispunjeno

Usvojen set zakona za povećanje plata u Republici Srpskoj

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, gostujući u programu RTRS-a početkom aprila ove godine, najavio je moguće povećanja plata radnicima u zdravstvenom, ali i u drugim sektorima u Republici Srpskoj. Također, i predsjednik Vlade Republike Srpske je najavio izmjene zakona kako bi moglo doći do povećanja plata.

Foto: Slobodna Bosna

Milorad Dodik je, gostujući u emisiji “Aktuelno” na RTRS-u, istakao kako je Republika Srpska finansijski stabilna, te da neće doći do zastoja u platama i penzijama.

Mi želimo da ih gledamo i računamo, preračunavamo, tražimo razloga da se zdravstvenim radnicima povećaju plate, odnosno daju određene naknade. To će, naravno, ići prema policiji, prema prosvjeti i vjerujem da ćemo, po nekim našim očekivanjima i mojim, za mjesec-dva dana moći izaći s jasnom računicom šta bi to bilo. To bi bilo gotovo jedinstveno da u uslovima pandemije ipak nađemo potencijal da možemo osigurati takvo kretanje.

Milorad Dodik, 9. 4. 2021.

Također, lider SNSD-a je prilikom obraćanja javnosti 13. 4. 2021. najavio povećanje plata u Republici Srpskoj.

Mislim da možemo izraziti zadovoljstvo činjenicom da Republika Srpska bilježi dobro kretanje i zato sam izašao u ime rukovodstva RS sa jasnim stavom da ćemo najvjerovatnije u maju mjesecu donijeti odluku o povećanju plata u zdravstvu, u prosvjeti, policiji. Donijet ćemo odluku o povećanju plata administrativnom osoblju u oblasti pravosuđa i učiniti pritisak, prije svega, na realni sektor, da i on sam poveća plate radnicima, jer smatramo da je to jedini način kuda se trebamo kretati. Zato smo spremni da sa privrednom zajednicom razgovaramo na tu temu i da vidimo na koji način je ona sposobna i spremna da prihvati da u okviru procenata koji su mogući idemo dalje sa proširenjem i povećanja plata. Ne znači mnogo, osim pojedinačno radnicima, osim u ovim javnim sektorima koji će dobiti platu, naravno da to njima znači, ali naravno za društvo i za nas koji rukovodimo zajednicom da ukupan potencijal radnika i njihovih plata bude veći.

Milorad Dodik, 13. 4. 2021.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković održao je 26. 4. 2021. sastanak sa predsjednicom Saveza sindikata Republike Srpske Rankom Mišić. Tom prilikom, Višković je upoznao predsjednicu Saveza sindikata sa odlukom Vlade da poveća plate radnika u zdravstvu, obrazovanju i policiji. Također je istakao da će “ubrzo uslijediti razgovori sa Sindikatom, ali i izmjene više zakona po hitnom postupku kako bi već u julu zaposleni u navedenim sektorima primili uvećanu junsku platu”, kako se navodi u saopćenju Vlade. Mišić je tada istakla da bi se trebalo razmišljati da dođe i do povećanja iznosa najniže plate u Republici Srpskoj.

Za vrijeme gostovanja u programu ATV-a, Višković je naveo i kada bi NSRS trebao usvojiti set zakona, te kada bi on trebao biti objavljen u Službenom glasniku.

Računamo da to završimo do kraja maja mjeseca, sve te procedure, i da već od šestog mjeseca ove godine ide to povećanje. Ono će obuhvatiti sve radnike u RS-u, znači, u realnom sektoru i u javnom sektoru, s tim da određene grupacije u javnom sektoru – poput zdravstvenih radnika, Ministarstva unutrašnjih poslova, pravosuđa (osim sudija i tužioca), obrazovanje visoko, srednje, osnovno, kultura – oni će biti obuhvaćeni i dodatnim povećanjem od 5%, s tim sto će zdravstveni sektor imati povećanje 6%.

Radovan Višković, 19. 5. 2021.

Vlada RS-a je na 122. sjednici, održanoj 20. 5. 2021, utvrdila po hitnom postupku set zakona, među kojima su Prijedlog zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva RS-a, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda RS-a, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u RS-u, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture RS-a, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa RS-a. Narodna skupština Republike Srpske je na 19. posebnoj sjednici, održanoj 25. 5. 2021, usvojila navedene zakone po hitnom postupku. Također su usvojene odluke o prijevremenom stupanju na snagu usvojenih zakona.

Pored navedenih, NSRS je po hitnom postupku usvojio i Zakon o izmjenama Zakona o porezu na dohodak i Zakon o dopuni Zakona o doprinosima.

Ministrica finansija RS-a Zora Vidović istakla je i da je Vlada Republike Srpske donijela odluku o povećanju najniže plate u Republici Srpskoj, koja će od juna iznositi 540 КM.

Budući da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila set zakona s ciljem povećanja plata u Republici Srpskoj, kako je početkom aprila najavio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a kasnije i predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković, Istinomjer njihovo obećanje ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!