Neistina

Dodik na prošlim izborima nije odnio najubjedljiviju pobjedu

Portparol SNSD-a, Radovan Kovačević, govoreći o kritikama opozicije u kontekstu nezakonitih radnji u izbornom procesu, ustvrdio je kako je Milorad Dodik na prošlim Općim izborima, pobijedio Mladena Ivanića uvjerljivije nego što je ijedan kandidat iz RS ikada.

Vi kada uzmete da je gospodin Milorad Dodik na prošlim izborima u trci za srpskog člana Predsjedništva BiH, Mladena Ivanića pobijedio ubjedljivije nego što je ikad iko ikoga pobijedio na izborima u BiH, kakva je to izborna krađa. Kakva je to izborna krađa kada govorimo o stotinama hiljada glasova. Ko može da ukrade stotine hiljada glasova. Da dovedemo Al Caponea ne bi mogao da ukrade toliko koliko je potrebno opoziciji da bi oni se približili izbornoj pobjedi.

Radovan Kovačević, TV N1 “Dan uživo”, 7. septembar 2020.

Kako bismo provjerili istinitost Kovačevićeve tvrdnje konsultovali smo potvrđene rezultate Općih izbora u BiH u utrkama za člana Predsjedništva iz RS, koji su objavljeni na zvaničnoj web stranici Centralne izborne komisije (CIK). Kako se vidi iz rezultata izbora od kada se članovi Predsjedništva biraju na mandat od 4 godine, najveći broj glasova osvajali su kandidati SNSD-a i SDS-a, između kojih se uglavnom i vodila borba za člana Predsjedništva BiH koji dolazi iz RS.

Na prošlim izborima održanim u oktobru 2018. godine Milorad Dodik je osvojio 368.210 glasova, dok je Mladen Ivanić osvojio njih 292.065. Razlika u osvojenim glasovima u korist Dodika je dakle iznosila 76.145 glasova.

U konteskstu izbora za članove Predsjedništva BiH na Općim izborima 2018. godine, važno je napomenuti da je, u skaldu sa podacima CIK-a, broj nevažećih listića za ovaj nivo iznosio 120.259.

Ivanić je četiri godine ranije sa osvojenih 317.799 glasova, na Općim Izborima 2014. godine, pobijedio Željku Cvijanović koja je osvojila 310.867 glasova u izbornoj utrci za člana Predsjedništva BiH. U ovom slučaju razlika je iznosila nešto manje od 7.000 glasova.

U utrci za člana Predsjedništva iz RS na Općim izborima 2010. godine Ivanić je sa 285.951 osvojenih glasova izgubio od Nebojše Radmanovića koji je osvojio blizu 10.000 glasova više, njih 295.629.

Na prethodnim izborima održanim 2006. godine, Radmanović je osvojivši 287.675 glasova, sa preko 150.000 glasova razlike pobijedio Mladena Bosića koji je osvojio 130.824 glasova za člana Predsjedništva BiH. Razlika u glasovima kojom je te godine pobijedio Radmanović, daleko je veća od razlike u osvojenim glasovima u korist Milorada Dodika u odnosu na Mladena Ivanića na prošlim održanim Općim izborima.

Velika razlika u glasovima zabilježena je i na izborima 2002. godine, kada je Mirko Šarović ispred SDS-a osvojivši 180.212 glasa, pobijedio Nebojšu Radmanovića koji je osvojio 101.119 glasova. I ova razlika u glasovima koja je iznosila 79.093 glasa bila je veća od razlike kojom je Dodik pobijedio Ivanića.

Iz ovih rezultata je vidljivo da su ubjedljivije pobjede na izborima za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, kada je riječ o razlici u glasovima, od Milorada Dodika odnosili i Nebojša Radmanović te Mirko Šarović, koji je, treba napomenuti, jedini pobijedio sa razlikom većom od 150.000 glasova. S obzirom na činjenicu da Dodik nije pobijedio razlikom većom od 100.000 glasova, niti je odnio najuvjerljiviju pobjedu za člana Predsjedništva BiH, Istinomjer izjavu Radovana Kovačevića ocjenjuje kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!