Nedosljedno

Dodik ipak priznao: Moguće promjene u Vladi RS

Milorad Dodik
Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da nema namjeru da vrši bilo kakvu rekonstrukciju Vlade RS-a.

Ovo je u izjavi novinarima u Banjoj Luci potvrdila potpredsjednica Vlade RS-a Nada Tešanović iznoseći detalje razgovora delegacije Vlade RS-a kod predsjednika RS-a Milorada Dodika, na prijemu koje on organizira u povodu Dana RS-a, 9.januara.

„Sve ono što se pisalo u štampi o nekim promjenama, pada u vodu.Do daljnjeg nema rekonstrukcije Vlade“, kategorična je Tešanović, javila je novinska agencija Fena.

(Radio Sarajevo/Fena, 08.01.2013.)

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je večeras razgovor s premijerom Aleksnadrom Džombićem o mogućim promjenama koje bi se eventulano desile u Vladi RS-a.

„Kao odgovorna partija mi ćemo nakon razgovora s predsjednikom Vlade RS-a donijeti konačan stav na koji način ćemo se kretati dalje. Većina u SNSD-u smatra da treba doći do novih impulsa i osvježenja u Vladi. Vidjet ćemo koji je to obim i na koji će se način to kretati – potvrdio je Dodik.

(Oslobođenje, 21.02.2013.)

Komentar:

Predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik iako je do nedavno kategorično tvrdio suprotno, ipak je priznao da će doći do nekih promjena u Vladi RS, pošto tako smatra i većina u njegovoj partiji.

Već neko vrijeme u medijima se govori o mogućim promjenama u Vladi RS, a tu mogućnost javno je potvrdio i jedan od najistaknutijih članova SNSD-a i član Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović, koji je potvrdio da su vođeni razgovori predstavnika SNSD-a i njihovih koalicionih partnera koji čine Vladu, ali da „tijela stranaka nisu donijela konačne odluke o promjenama u izvršnoj vlasti RS-a, što ne znači da ih neće biti“.

Nakon toga i Milorad Dodik je bio primoran da najavi razgovore sa premijerom RS-a Aleksandrom Džombićem o eventualnim promjenama, čime je ostao nedosljedan svojim ranijim stavovima.

Bez obzira na ovu negativnu ocjenu, Dodikov potez se može shvatiti i kao suočavanje sa činjenicom da u SNSD-u ipak postoji određena grupa koja se ne slaže sa njegovom aktuelnom politikom i politikom Vlade RS-a i koja je svjesna da, ako se situacija bude odvijala kao i do sada, na slijedećim izborima teško mogu ponoviti rezultat sa prethodnih izbora 2010. godine.

Pitajte Istinomjer!