Dosljedno

Dodik i ranije jasno podržavao “Mali Šengen”

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik 9. 9. 2020. godine uputio je zahtjev za održavanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH na čijem dnevnom redu bi se trebao naći Prijedlog Odluke o pristupanju BiH inicijativi “Mali Šengen”.

U Dodikovom zahtjevu između ostalog se navodi da inicijativa “Mali Šengen” podrazumijeva punu slobodu kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala, što je jedna od osnovnih vrijednosti EU.

Zemlje koje su pristupile ovoj inicijativi dogovorile su izdavanje zajedničkih radnih dozvola i priznavanje kvalifikacija i diploma, bez dodatnih procedura, što bi obezbjedilo mogućnost kretanja radne snage, što će podići dostupnost radne snage, a time i atraktivnost cijelog regiona za strane investitore.

Milorad Dodik, 9. septembar 2020.

Naglašavajući na kraju da smatra da je od vitalnog interesa za sve građane BiH pristupanje inicijativi “Mali Šengen”, Dodik je predložio tu tačku dnevnog reda za vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH koja bi se, u skladu sa najavom aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića trebala naći na dnevnom redu vanredne sjednice ovoga tijela izvršne vlasti u BiH zakazane za 17. 9. 2020. godine.

Svoj stav i mišljenje u smislu podrške navedenoj inicijativi, u koju su za sada uključene Republika Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija, Dodik je na jasan i nedvosmislen način iznosio i ranije.

Tako je u svom pismu upućenom Evropskoj komisiji, liderima zemalja članica EU i zemalja Zapadnog Balkana uoči Samita “EU – Zapadni Balkan” održanog 7. maja u Zagrebu, Dodik ukazavši “na značaj, ali i opredijeljenost za kontinuirano jačanje regionalne saradnje, kao i na proces regionalne integracije Zapadnog Balkana, kao pripremu za buduće pristupanje EU”, u vezi “Malog Šengena” izjavio:

To je od velikog značaja za zapadno-balkanske države i mi u ovom smislu pružamo potpunu podršku uspostavljanju tzv. Malog Šengena, i generalno, svim inicijativama koje će doprinijeti boljem političkom razumijevanju i boljoj ekonomskoj saradnji na prostoru zapadnog Balkana.

Milorad Dodik, 5. maj 2020.

Istinomjer će pratiti eventualne aktivnosti nadležnih institucija u kontekstu inicijative “Mali Šengen”, a ovom prilikom stav Milorada Dodika po tom pitanju ocjenjujemo dosljednim.

(Istinomjer.ba)

 

 

 

 

Pitajte Istinomjer!