Nedosljedno

Dodik: Herceg Bosna ili Republika Srpska, pitanje je sad

dodikPrema njegovim riječima, ne postoji problem da Republika Srpska podrži treći entitet, ali na prostoru Federacije BiH, jer je i ona formirana kao muslimansko-hrvatska federacija u kojoj je moguće vraćanje na prvobitno stanje.

“Ako Hrvati žele treći entitet, onda treba da se razdruže u Federaciji sa muslimanima. Takav slijed događaja čak bi odgovarao Republici Srpskoj i srpskom narodu u cjelini, jer bi se i hrvatski narod na taj način pokazao kao važan faktor na federalnom nivou i u okviru neke fluidne unije BiH koju bi trebalo da čine tri entiteta, tri države, tri republike ili slično”, rekao je Dodik.

(Srna, 08.08.2014.)

………………….

“Mislim da bi u svakom slučaju Hrvati trebali da imaju svoju političku zajednicu, entitet ili federalnu jedinicu. I to nije teško izvedivo, bile bi to granice bivše Herceg Bosne.”

Milorad Dodik, predsjednik RS-a

(Dnevnik.hr, 05.12.2010.)

Komentar:

Komentarišući izjavu poslanika HDZ-a u Predstavničkom domu PSBiH, Dragana Vrankića, koji je prije nekoliko dana izjavio da je uspostava trećeg entiteta najjednostavnije rješenje za „stabilnu državu“, predsjednik RS-a, Milorad Dodik, rekao je kako se treći entitet može uspostaviti samo na teritoriju Federacije BiH, bez diranja granica RS-a.

Međutim, netom poslije izbora 2010. godine,Dodik je izjavio kako bi Hrvati trebali imati svoju političku zajednicu koja bi obuhvatala granice nekadašnje Hrvatske zajednice Herceg Bosne. Dodik je, dakle, tada indirektno “ponudio” i dio teritorije RS-a za formiranje trećeg entiteta, s obzirom da su granice Herceg Bosne obuhvatale i dosta općina u RS.

Bilo kako bilo, ponovno otvaranje priče o trećem entitetu u predizborno vrijeme nije nikakva novost, i ona je vrlo često bila korištena i od samog Dodika, no ako uporedimo izjave koje je on davao ranije sa izjavama koje daje sada, možemo zaključiti da su nedosljedne.

 

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!