Nedosljedno

Dodik: Dobrovoljačka je uslov za formiranje VM BiH?

Dodik i Lagumdžija, prije dogovora o državnoj vlasti

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je kazao da će novi saziv Vijeća ministara biti potvrđen za 15-ak dana, a da u međuvremenu budu završena i pitanja dogovorena na sastanku „šestorke“ o usvajanju zakona o popisu i o sistemu državne pomoći. “Dogovor je bio da, ukoliko sve nije riješeno, ništa nije riješeno, ali sam uvjeren da neće biti zastoja”, kazao je i naveo da se sva ta pitanja mogu završititi u tom periodu.

(FENA, 25. 1. 2012.)

Komentar:

Dodik, kao i obično, “zaboravlja” ono što je izjavio, ili daje izjave koje direktno zavise od medija, konteksta ili trenutne političke situacije. Tako je predsjednik RS-a 21. 1. ove godine Večernjem listu izjavio kako “Situacija u vezi sa slučajem “Dobrovoljačka“, popisom stanovništva, sustavom državne pomoći i proračunom usložnjava pitanje formiranja Vijeća ministara BiH”, te dodao kako “Misli da će se morati usvojiti zakon o popisu, riješiti problem proračuna i problem sustava državne pomoći, te dogovoriti održiv koncept u slučaju `Dobrovoljačka` i tek kao peta stvar formirati Vijeće ministara.”
Popis i državna pomoć nisu sporni, jer ih je Dodik i spomenuo u izjavi od 25. 1. 2012. godine. Međutim, šta se u međuvremenu dogodilo sa slučajem Dobrovoljačka, nije nam poznato. A očigledno da je 21. 1. 2012. godine Dodik, na neki način, insistirao na rješavanju “koncepta slučaja Dobrovoljačka”, prije formiranja VM BiH, a onda je to praktično demantovao četiri dana poslije. Da li je u međuvremenu Dodik shvatio da niko iz “šestorke” nije odgovoran za postupke Suda BiH, ili je ovo još jedna politička igra, manje je važno.

Pitajte Istinomjer!