Nedosljedno

Dodik: Demokratija po potrebi

Milorad Dodik
Milorad Dodik

Moj stav o sudbini OHR i visokog predstavnika je jasan, a to je da treba da prestane da radi jer smeta razvoju demokratije i Dejtonskom putu BiH, rekao premijer RS Milorad Dodik gostujući u emisiji “Svedok” na RTS-u. (RTS, 18.11.2009.)

“Osnovni demokratski postulati, Ustav i ostali dokumenti mi dozvoljavaju da kažem ne kada nešto nije u interesu mog naroda i Republike Srpske”, Milorad Dodik (Poskok.info 24.11.2011.)

Odgovarajući na pitanje pred kojim će sudovima podnijeti tužbu protiv međunarodnih predstavnika, Dodik je objasnio da se time bave advokati.

“Dokumentujemo detaljno svako kršenje. Ono što su radili visoki predstavnici u suprotnosti je sa Dejtonom. Oni su smjenjivali demokratski izabrane predstavnike, a za to nisu imali ovlaštenja”, smatra predsjednik Srpske. (Srna, 24.03.2012.)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je u BiH sve veće uvjerenje značajnih političkih faktora da se predstojeći lokalni izbori prolongiraju i održe zajedno sa opštim izborima 2014. godine.

Dodik je rekao novinarima u Čelincu da bi to u stanju globalne krize doprinijelo manjim troškovima i mogućnostima da se interveniše na nekim drugim pozicijama.

Dugoročno gledano, kaže Dodik, česti izbori ne dozvoljavaju razvoj na jedan pravi način. (Srna, 26.03.2012.)

Komentar:

Zanimljivo je kako se Milorad Dodik voli pozivati na “osnovne demokratske postulate, Ustav i druge dokumente”, kada to ide njemu u prilog, kao što je slučaj sa najavom podnošenja tužbe pred austrijskim sudom protiv Visokog predstavnika Valentina Inzka i ranijih predstavnika međunarodne zajednice, zbog tobožnje “nedemokratske prakse”. No, izgleda da je prilikom osmišljavanja poslijednje inicijative koju je u javnost plasirao sa liderom SDA, Sulejmanom Tihićem, da se lokalni izbori u BiH prolongiraju do 2014. godine, zaboravio na sve postulate i dokumente koji postoje i koji su ikada napisani u ovoj zemlji, a u kojima precizno stoji da mandat izabranih predstavnika na svim nivoima vlasti u BiH traje četiri godine. Teoretski je moguće da ova inicijativa dođe u Parlament BiH, te da u konačnici bude i usvojena, ali sistem u kojem je to moguće se sigurno ne može nazivati demokratijom, nego nekim drugim imenom.

Pitajte Istinomjer!