Dosljedno

Dodik bira i ministra sigurnosti

Fahrudin Radončić

“Ministar sigurnosti mora da bude neko iz Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda. To nije sporno i ta ustavna odredba mora biti poštovana”, pojasnio je predsjednik RS-a Milorad Dodik.

(Klix.ba, 15. 6. 2012. – LINK na vijest)

Komentar:

Nakon što je i zvanično prestala da postoji koalicija SDP-SDA, dogovorom SBB-a (novog partnera u vlasti) i SDP-a, Fahrudin Radončić je predložen za novog ministra sigurnosti BiH. Radončić je čak najavio kako će “njegova plata iznositi jednu KM” (Radiosarajevo.ba, 10. 6. 2012.), što definitivno znači da je “prihvatio” ministarsko mjesto, te ga dogovorio sa Zlatkom Lagumdžijom. No, “problem” je u tome što se niko nije sjetio da upita za mišljenje Milorada Dodika, koji je samo ponovio svoj stav s početka juna ove godine:

“Ukoliko jedan od ministara koji će doći umjesto predstavnika Stranke demokratske akcije (SDA) ne bude sa prostora Republike Srpske (RS), neće biti ustavnog legitimiteta za Vijeće ministara Bosne i Hercegovine”, izjavio je predsjednik RS-a i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik. (FENA, 2. 6. 2012.)

U ovom slučaju Dodik dobija dosljednost, jer su Radončić i Lagumdžija postigli dogovor bez konsultovanja sa Dodikom, koji je, očigledno, još jednom pokazao da je ključna figura u vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH. Podsjećamo, bivši ministar Sadik Ahmetović je upravo bio “Bošnjak iz RS-a”, a pohvalno je da se Dodik brine o poštivanju Ustava BiH.

Pitajte Istinomjer!