Analize

Dobili izbore, izgubili ministre: Lokalni izbori ipak nisu Opšti

ŠestorkaPosljednja kriza vlasti u našoj zemlji koja je počela uoči Lokalnih izbora u oktobru, dovela je do toga da se od rezultata ovih ozbora očekuje rješenje uspostave vlasti i nove parlamentarne većine na državnom i federalnom nivou. Gotovo sve partije koje participaruju ili su participirale u vlasti do raspada vlade šestorke na državnom, te platforme na nivou FBiH, izbornu kampanju za lokalne izbore su provele baveći se najmanje stvarima od interesa za građane/ke na općinskom nivou. Pored toga, lideri svih partija su imali i pompezne najave o izbornoj pobjedi. Tim Istinomjera napravio je pregled predizbornih izjava lidera sedam političkih partija u BiH, datih uoči samih izbora, kao i komparaciju posljednjih rezultata ovih partija na Opštim/Općim izborima 2010. godine i prethodnim Lokalnim izborima 2008. godine.

Kriza na državnom nivou počela je kada SDA kao dio vladajuće šestorke na državnom nivou nije podržala prijedlog Budžeta za 2012. godinu, pa je SDP odmah zatražio smjenu svih ministara iz reda SDA na državnom nivou, objavio kako Platforma na nivou Federacije BiH više ne postoji te započeo sa smjenom ministara iz SDA koji participiraju u radu Vlade FBiH i kantonalnih Vlada. Od tog momenta, do održavanja Lokalnih izbora 7. oktobra, nije prestajala međusobna “paljba” SDA i SDP-a, a lideri obe partije su u svojim izjavama isticali kako će lokalni izbori pokazati ko će imati legitimitet da oformi nove parlamentarne većine na nivoima FBiH i države.

“Mislim da će rezultati ovih izbora pokazati da SDPBiH i Stranka za bolju budućnost (SBB) BiH imaju duplo više glasova nego SDA i da će pokazati da tradicionalno SDA-ovo bošnjačko biračko tijelo im neće dati više od 20 posto ukupnih glasova. Prošla su vremena kada je SDA bila stranka koja je za sebe mogla da tvrdi da predstavlja većinu, a kamoli čitav jedan narod”,rekao je Zlatko Lagumdžija nakon što je obavio svoju građansku dužnost 7. oktobra.

Sa druge strane, Sulejman Tihić je također bio eksplicitan u očekivanju pobjede na izborima pa je istakao kako očekuje bolji rezultat nego na Opštim izborima 2010. godine, te kako će “rezultati lokalnih izbora bit poruka političkim strankama koje formiraju vlast ili učestvuju u vršenju vlasti i na kantonalnom i državnom i entitetskom nivou i da će o njima sigurno zavisiti i buduće kompozicije”.

Šta se od ovih prognoza obistinilo?

SDP je na lokalnim izborima osvojio ukupno 181.716 glasova za Općinska vijeća, što je za gotovo 100.000 glasova manje nego na Opštim izborima 2010. godine, kada je dobio 284,358 glasova. U poređenju sa lokalnim izborima 2008, kada je osvojio ukupno 186.500 glasova, SDP je ostvario nešto bolji rezultat. Ova stranka osvojila je i 11 načelničkih mandata, što je dva načelnička mandata više u odnosu na Lokalne izbore 2008. godine, ali je važno napomenuti da je izgubila načelničko mjesto u Bihaću, kao i sarajevsku opštinu Novi Grad.

SDA je, pak, osvojivši 291.827 glasova ostvarila napredak u odnosu na rezultate Opštih izbora 2010. godine, kada je osvojila 214.261 glas, ali i u odnosu na rezultate Lokalnih izbora 2008. godine kada je dobila 276.198 glasova. Prema broju osvojenih načelničkih mandata, SDA je zabilježio mali pad na 34 mandata, u odnosu na 2008. godinu kada je imala 36 načelnika.

Međutim, iako je SDA osvojila oko 100.000 glasova više od SDP-a, nisu se ostvarila predviđanja Sulejmana Tihića o budućim kompozicijama pa su njegovi ministri većinom glasova u PS BiH razriješeni sa dužnosti, a Zlatko Lagumdžija je nedavno predložio kandidate za nove ministre, među kojima i Fahrudina Radončića iz SBB-a za ministra sigurnosti.

Sa druge strane, ni Zlatko Lagumdžija nije imao pravo kada je najavio da će SBB i SDP imati duplo više glasova od SDA. Saberu li se rezultati, SBB i SDP zajedno su osvojili 269.018 glasova za općinska vijeća, te 13 načelničkih mandata, što nije ni blizu rezultatu koji je ostvarila SDA, a svakako nije duplo više.

Stranka Fahrudina Radončića, koji je, sa svoje strane, također uoči izbora izjavio kako očekuje pobjedu, osvojila je ukupno 87.302 glasa za Općinska vijeća. U poređenju sa rezultatima Opštih izbora 2010. godine, kao prvih izbora na kojima je ova stranka učestvovala i na kojima je osvojila 130.405 glasova, ova je partija zabilježila znatan pad, osvojivši 43.000 glasova manje. Ovo je bio prvi put da SBB učestvuje na Lokalnim izborima, a ova stranka osvojila je dva načelnička mandata u općinama Stari grad Sarajevo i Goražde, no interesantno je da su oba načelnika reizabrana nakon što su prešli iz SDA u SBB.

Sa početkom krize u Vladi FBiH, otvoren je prostor za ulazak dva HDZ-a u novi sastav vlade, a saradnja je ojačana i u vidu sporazuma koji su potpisale ove dvije stranke sa SDP-om. Dragan Čović je uoči izbora izjavio kako će HDZ BiH biti ubjedljivi pobjednik izbora, što se nije desilo, a HDZ BiH je sa 90.815 glasova ostvario pad u odnosu na 114.428 glasova osvojenih na Opštim izborima 2010. godine, ali je popravio rezultat u odnosu na izbore 2008. godine kada su kandiati HDZ-a za Općinska vijeća dobili 78.168 glasova. HDZ BiH je na posljednjim lokalnim izborima izgubio 4 opštine u odnosu na 2008. godinu kada je imao 17 načelničkih pozicija, pa tako sada ima 14 načelnika.

HDZ i dalje participira u radu Vijeća ministara BiH, s obzirom da su i oni jedna od stranaka koja je podržala dogovor SDP-a i SNSD-a, na osnovu kojeg će biti i definisana saradnja na državnom nivou do 2014. godine.

HDZ 1990, čiji je lider Božo Ljubić izjavio kako očekuje više mandata u Općinskim vjećima, sa 28.290 osvojenih glasova ostvario je značajan pad u odnosu na Lokalne izbore 2008. godine na kojima je imao 38.780 glasova. S obzirom da je na Opštim izborima 2010. godine ova stranka učestvovala u koaliciji sa HSP-om, sa kojima je osvojila 50.046 glasova, nije moguće tačno porediti posljednje rezultate sa rezultatima ovih izbora. Ova stranka je zadržala tri načelničke pozicije koliko je imala i nakon Izbora 2008. godine.

U Republici Srpskoj, lider SDS-a Mladen Bosić uoči izbora izjavio je da očekuje “dalji rast glasova SDS-a, novih načelničkih mjesta u značajnim gradovima u RS za našu stranku, a očekujem i generalnu promjenu političke klime i odnosa snaga”i, da bi nakon izbora ustvrdio da se “U Republici Srpskoj dogodio politički zemljotres, jer je došlo do totalnog zaokreta u podršci birača te su, praktično, zamijenjena mjesta u odnosu na izbore iz 2008.”, govoreći o “odnosu snaga” između SDS i SNSD.

Samo par dana uoči izbora nakon sjednice Izvršnog odbora SNSD-a u Banjaluci, Nebojša Radmanović je izjavio kako očekuje pobjedu SNSD-a.

“Cilj SNSD-a je apsolutna pobjeda na oktobarskim lokalnim izborima”, rekao je Nebojša Radmanović tada, ali nakon izbora je bilo jasno da cilj nije ispunjen.

Ako pogledamo rezultate posljednjih Lokalnih izbora u RS i uporedimo ih sa rezultatima izbora iz 2008. godine, dvije vodeće stranke u ovom entitetu su ostale SDS i SNSD, a ostvarile su približne rezultate u pogledu na sastav Općinskih vijeća.

SDS je 2008. godine dobio 131.572 glasa, dok je 2012. godine dobila 137.083 glasa. Na Opštim izborima 2010. godine SDS je osvojio 137.843 glasa. SNSD je, sa druge strane, u odnosu na 208.812 glasa za Općinska vijeća iz 2008. godine, osvojila manje glasova na posljednjim lokalnim izborima, njih 189.848. Značajan je to pad i u odnosu na posljednje Opšte izbore 2010. godine na kojima je SNSD osvojila čak 277,817 glasova.

Međutim, ako poredimo načelničke pozicije, SDS je ostvario najveći napredak, osvojivši 25 načelničkih mjesta, dok je SNSD ukupno osvojio samo 15 načelničkih pozicija, što je enorman pad ako znamo da je ova stranka na izborima 2008. godine osvojila 41 načelničko mjesto. SDS je na tim izborima osvojio 16 mandata. U tom pogledu, izjava Mladena Bosića o “zamjeni mjesta” pokazala se tačnom i nakon konačnog prebrojavanja i objavljivanja zvaničnih rezultata izbora.

Ako sumiramo rezultate lokalnih izbora u odnosu na načelničke mandate, najveći dobitnici izbora su evidentno bili SDA, HDZ i SDS koji su osvojili najveći broj načelničkih pozicija, dok je najveći gubitnik izbora definitivno SNSD koji je izgubio više od polovine mandata osvojenih 2008. godine. Ipak, bez obzira na najave o mogućim prekompozicijama vlasti na osnovu rezultata Lokalnih izbora, to se neće desiti po tom principu, recimo da će u vlasti ostati SNSD koji je najviše izgubio, dok će SDA kao partija sa najvećim uspjehom biti u opoziciji.

Na osnovu rezultata izbora i svega što se desilo nakon njih, jasno je da Lokalni izbori nisu bili Opšti, te da se na osnovu njihovih rezultata neće ostvariti željenja predviđanja političkih partija o prekomponovanju vlasti u BiH.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!