Neispunjeno

Trolejbus prema Šipu nije pušten u funkciju u prvom kvartalu 2022. godine

Tokom sastanka predstavnika Općinskog vijeća Centar i ministra saobraćaja Kantona Sarajevo Adnana Štete u oktobru 2021. godine razgovaralo se o važnim infrastrukturnim pitanjima od značaja za stanovnike/ce te lokalne zajednice, među kojima je i uspostavljanje trolejbuske linije prema naselju Šip.

Foto: Ministarstvo saobraćaja KS
Foto: Ministarstvo saobraćaja KS

Kako je navedeno u saopštenju za javnost, koje je objavljeno na stranici Općine Centar, ministar Šteta dao je i konkretne najave kada bi realizacija nekih od infrastrukturnih projekata iz njegovog resora mogla početi i biti završena.

Također, kada je u pitanju Centar, pripremamo dokumentaciju kako bi do kraja godine raspisali javni poziv za izradu idejnog rješenja za tramvajsku prugu prema Šipu. U prvom kvartalu 2022. godine prema ovom naselju će početi voziti trolejbus, a do kraja sljedeće godine i do Vogošće.

Adnan Šteta, 13.10.2021.

Širenje trolejbuske mreže prema Vogošći obećanje je koje Istinomjer prati u okviru monitoringa predizbornih obećanja aktuelne Vlade KS.

Podsjećamo, Adnan Šteta je 14.1.2021. godine potpisao ugovor za nabavku 25 novih niskopodnih trolejbusa.

Prilikom posjete tvornici koja proizvodi naručene trolejbuse, Šteta je izjavio da će sva vozila biti isporučena do jula 2022. godine, kao i to da će moći voziti bez priključenja na kontaktnu mrežu u dužini do 20 kilometara.

Trolejbusi će imati mogućnosti vožnje sa punim kapacitetom bez kontaktne mreže u dužini do 20 kilometara. To je odlična pretpostavka za normalizaciju autobuskog saobraćaja u Kantonu Sarajevo. Kompletna isporuka svih vozila se očekuje do jula 2022. godine.

Adnan Šteta, 30.9.2021.

Tek početkom drugog kvartala, 11.4.2022. godine, Općina Centar, u kojoj se nalazi naselje Šip, izdala je urbanističku saglasnost Ministarstvu saobraćaja KS za trolejbusku mrežu do Vogošće, ali načelnik Općine Centar tada nije precizirao kada će trolejbusi voziti do ovog naselja.

Šip je naselje koje se nakon rata veoma brzo razvilo i koje je još u fazi razvijanja, tako da smo tu počeli sa značajnim infrastrukturnim projektima, a zahvaljujući saradnji sa Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo uspostavit ćemo i kvalitetniju komunikaciju sa centrom grada, jer će novi sarajevski trolejbuski voziti upravo do ovog naselja. Izuzetno sam zadovoljan što će upravo stanovnici Šipa imati mogućnost da se voze novim trolejbusima vrlo brzo.

Srđan Mandić, 11.4.2022.

Gostujući par dana kasnije na jednoj sarajevskoj televiziji, načelnik Mandić je, odgovarajući na pitanje voditeljice kada će se ovo realizovati, ponovio da će u toku ove godine biti uspostavljena trolejbuska mreža do Šipa.

Istinomjer je Ministarstvu saobraćaja KS slao upit u vezi s rokovima za uspostavu trolejbuskog saobraćaja do naselja Šip, ali do danas nismo dobili nikakav odgovor.

Iako je u oktobru 2021. ministar Šteta najavio da će trolejbus prema naselju Šip voziti u prvom kvartalu 2022. godine, to se nije desilo. Stoga Istinomjer ovo obećanje ocjenjuje neispunjenim. I dalje ćemo pratiti da li će radovi početi u novom najavljenom roku te da li će trolejbuski saobraćaj do Šipa biti uspostavljen u toku godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!