Neispunjeno

Do kraja juna nije ispunjeno svih 14 prioriteta iz Mišljenja EK-a

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH) Dragan Čović bio je gost 21. februara 2021. godine u programu Večernjeg TV BiH, te je govorio i o evropskom putu Bosne i Hercegovine u kontekstu ispunjavanja 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije (EK) o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Foto: FENA

Čović, koji je i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), u svjetlu roka za izmjenu Izbornog zakona BiH, najavio je i da će 14 prioriteta iz Mišljenja EK-a biti ispunjeno do kraja juna ove godine:

Čak smo to i obojili takvom bojom, kad smo dali jedan kalendar aktivnosti, da do kraja šestog mjeseca imamo jednu debelu crvenu crtu kao ograničenje do kada moramo završiti i svih 14 uvjeta za naš evropski put, to smo obećali.

Dragan Čović, 21. 2. 2021.

Podsjećamo, u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, objavljenom 29. 5. 2019. godine, u dijelu “Zaključci i preporuke”, navedeno je 14 prioriteta, podijeljenih u četiri grupe, i to “Demokratija/Funkcionisanje”, “Vladavina prava”, “Osnovna prava” i “Reforma javne uprave”.

Istinomjer je u više navrata ocjenjivao tvrdnje i obećanja političkih aktera kada je riječ o realizaciji 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, a povodom druge godišnjice predstavljanja navedenog dokumenta objavili smo i analizu “Dvije godine od Mišljenja EK – godine koje su pojela ‘mišljenja o Mišljenju’”. I Transparency International BiH je u analizi objavljenoj krajem maja predstavio presjek napretka BiH u ispunjavanju ključnih prioriteta.

Već duže vrijeme jedini ispunjen prioritet je onaj pod rednim brojem tri: “Osigurati pravilno funkcionisanje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje”. Ovaj odbor je formiran 7. jula prošle godine, a ubrzo zatim je usvojen i njegov poslovnik o radu.

Pored ovog, djelimično je ispunjeno još svega nekoliko prioriteta, uključujući prvi, budući da su, prema odluci CIK-a BiH, lokalni izbori u Mostaru održani 20. decembra 2020. godine, zatim deseti, s obzirom na to da je Ustavni sud BiH u oktobru 2019. ukinuo odredbu Ustava Republike Srpske o postojanju smrtne kazne, te jedanaesti prioritet, nakon što je tokom 2020. godine Brčko distrikt usvojio novi zakon o slobodi okupljanja, koji je u potpunosti usklađen s evropskim standardima.

Još se izdvaja i korak ka realizaciji posljednjeg prioriteta, koji se tiče reforme javne uprave, a napravljen je tokom 2020. godine, s obzirom na to da je Vijeće ministara BiH donijelo Odluku o usvajanju Akcijskog plana za reformu javne uprave, kojim će biti realizirani ciljevi i mjere definirani Strateškim okvirom za reformu javne uprave do 2022. godine.

U konačnici, sasvim je jasno da je stepen ispunjenosti prioriteta iz Mišljenja EK-a, od trenutka obećanja Draga Čovića do danas, ostao minimalan, zbog čega Istinomjer Čoviću daje ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!