Ispunjeno

Izgradnja krematorija u Vlakovu konačno počela

Prva faza izgradnje koja podrazumijeva zemljane radove i izradu armiranobetonske konstrukcije je počela, a izvođač je firma Prograd d.o.o. Žepče.

Da će “u bliskoj budućnosti” građani imati mogućnost kremiranja na gradskom groblju “Vlakovo”, iz KJKP Pokop najavili su još septembra 2017. godine.

Nedugo zatim, to je potvrdila i glasnogovornica ovog preduzeća, Najda Vranić-Beširević najavljujući početak radova za april 2018. godine:

Idejni projekat za krematorij je već završen, a na osnovu njega očekujemo da dobijemo i urbanističku saglasnost. Nakon toga pristupamo realizaciji ovog projekta. U ovoj i početkom naredne godine, planirane su sve pripremne aktivnosti, a sa izgradnjom bi se trebalo krenuti u aprilu 2018. godine.

Najda Vranić-Beširević, 18.11.2017.

Obzirom da od gradnje krematorija u sklopu gradskog groblja “Vlakovo” u najavljeno vrijeme tada nije bilo ništa, Istinomjer je obećanje Vranić-Beširević ocijenio neispunjenim.

No, krajem 2018. godine, stiglo je novo obećanje, ali ovaj put od strane direktora preduzeća „Pokop“, Gorana Cerića koji je potvrdio da “gradnja prvog krematorija u BiH uskoro treba da počne”, te da je s tim u vezi tender za izbor izvođača radova već raspisan i da se pripremni radovi privode kraju:

Teren na kojem će se krematorij graditi uveliko se raščišćava. Radi se o dijelu zemlje koja se nalazi iza kapela na gradskom groblju Vlakovo.

Goran Cerić, 04.12.2018.

Da je “prva faza izgradnje koja podrazumijeva zemljane radove i izradu armiranobetonske konstrukcije” čiji je izvođač firma Prograd d.o.o. Žepče počela, 13.02.2019. godine potvrdila je Vranić-Beširević:

Radnici su počeli iskolčavanje terena, no, vremenski uslovi ne dozvoljavaju da se radi punom parom. Nadamo se da će se vrijeme uskoro proljepšati, da će se radovi ubrzati i da će i ovaj objekat uskoro ugledati svjetlost dana.

Najda Vranić-Beširević, 13.02.2019.

Ovim Istinomjer obećanje direktora preduzeća “Pokop”, Gorana Cerića u vezi početka radova na izgradnji krematorijja u sklopu gradskog groblja “Vlakovo” ocjenjuje ispunjenim, uz napomenu da ćemo nastaviti pratiti implementaciju ovoga projekta.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!