Još nije počela izgradnja krematorija u Vlakovu

I pored toga što se sahrane posmrtnih ostataka kremiranih osoba obavljaju na gradskim grobljima “Vlakovo” i “Bare”, samo kremiranje umrlih, njihove porodice prisiljene su obavljati u Beogradu ili Zagrebu, jer takva vrsta usluge nije dostupna u Sarajevu.

I pored toga što se sahrane posmrtnih ostataka kremiranih osoba obavljaju na gradskim grobljima “Vlakovo” i “Bare”, samo kremiranje umrlih, njihove porodice prisiljene su obavljati u Beogradu ili Zagrebu, jer takva vrsta usluge nije dostupna u Sarajevu. Da će, kako se navodi,“u bliskoj budućnosti” građani mogućnost kremiranja imati i na gradskom groblju “Vlakovo”, iz KJKP Pokop najavili su još septembra 2017. godine. Nedugo zatim, to je potvrdila i glasnogovornica ovog preduzeća, Najda Vranić-Beširević najavljujući početak radova za april 2018. godine:

Idejni projekat za krematorij je već završen, a na osnovu njega očekujemo da dobijemo i urbanističku saglasnost. Nakon toga pristupamo realizaciji ovog projekta. U ovoj i početkom naredne godine, planirane su sve pripremne aktivnosti, a sa izgradnjom bi se trebalo krenuti u aprilu 2018. godine.

Najda Vranić-Beširević, 18.11.2017.

No, da izgradnja krematorija nije počela u pomenutom roku, te da još uvijek nije jasno kada će tačno početi, svjedoči jučerašnja izjava Vranić-Beširević:

Još prikupljamo dokumentaciju. Urbanističku saglasnost smo dobili, ali prije početka radova, morali smo prvo legalizirati naše objekte, odnosno kapele na groblju Vlakovo, u sklopu kojih će krematorij i biti. Legalizacija je plaćena, i sada još očekujemo građevinsku dozvolu, kako bi radovi mogli početi.

Najda Vranić-Beširević, 17.06.2018.

Obzirom da gradnja krematorija u sklopu gradskog groblja “Vlakovo” nije počela u najavljeno vrijeme, Istinomjer glasnogovornici KJKP Pokop, Najdi Vranić-Beširević daje ocjenu neipunjeno, uz napomenu da ćemo nastaviti pratiti aktivnosti vezane za izgradnju pomenutog krematorija.

(istinomjer.ba)

 

Do kraja januara odluka o privremenom finansiranju potreba Kantona Sarajevo?

Izjavivši da očekuje “da će u utorak u 12 sati biti potpisan Sporazum koji predviđa da zamjenica predsjedavajućeg...

Obnova osnovnih škola u Banja Luci

U maju 2019. godine najavljena je obnova 16 osnovnih škola na području Banja Luke do kraja 2019. godine. Na sastanku koji je gradonačelnik Banja Luke, Igor Radojičić održao krajem maja 2019....Bivša kasarna u Nedžarićima bit će pretvorena u rekreativni park?

Dio bivše kasarne u Nedžarićima, koja se nalazi na granici općina Ilidža i Novi grad Sarajevo, zauzima oko 50.787 kvadratnih metara zemljišta sa pripadajućim objektima, a kasarna je već dugi niz...