Neispunjeno

Još nije počela izgradnja krematorija u Vlakovu

I pored toga što se sahrane posmrtnih ostataka kremiranih osoba obavljaju na gradskim grobljima “Vlakovo” i “Bare”, samo kremiranje umrlih, njihove porodice prisiljene su obavljati u Beogradu ili Zagrebu, jer takva vrsta usluge nije dostupna u Sarajevu.

I pored toga što se sahrane posmrtnih ostataka kremiranih osoba obavljaju na gradskim grobljima “Vlakovo” i “Bare”, samo kremiranje umrlih, njihove porodice prisiljene su obavljati u Beogradu ili Zagrebu, jer takva vrsta usluge nije dostupna u Sarajevu. Da će, kako se navodi,“u bliskoj budućnosti” građani mogućnost kremiranja imati i na gradskom groblju “Vlakovo”, iz KJKP Pokop najavili su još septembra 2017. godine. Nedugo zatim, to je potvrdila i glasnogovornica ovog preduzeća, Najda Vranić-Beširević najavljujući početak radova za april 2018. godine:

Idejni projekat za krematorij je već završen, a na osnovu njega očekujemo da dobijemo i urbanističku saglasnost. Nakon toga pristupamo realizaciji ovog projekta. U ovoj i početkom naredne godine, planirane su sve pripremne aktivnosti, a sa izgradnjom bi se trebalo krenuti u aprilu 2018. godine.

Najda Vranić-Beširević, 18.11.2017.

No, da izgradnja krematorija nije počela u pomenutom roku, te da još uvijek nije jasno kada će tačno početi, svjedoči jučerašnja izjava Vranić-Beširević:

Još prikupljamo dokumentaciju. Urbanističku saglasnost smo dobili, ali prije početka radova, morali smo prvo legalizirati naše objekte, odnosno kapele na groblju Vlakovo, u sklopu kojih će krematorij i biti. Legalizacija je plaćena, i sada još očekujemo građevinsku dozvolu, kako bi radovi mogli početi.

Najda Vranić-Beširević, 17.06.2018.

Obzirom da gradnja krematorija u sklopu gradskog groblja “Vlakovo” nije počela u najavljeno vrijeme, Istinomjer glasnogovornici KJKP Pokop, Najdi Vranić-Beširević daje ocjenu neipunjeno, uz napomenu da ćemo nastaviti pratiti aktivnosti vezane za izgradnju pomenutog krematorija.

(istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!