Ispunjeno

Nabavljena savremena oprema za monitoring kvaliteta zraka u KS

Iz Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo saopćeno je početkom aprila da je u ovoj godini planirana nabavka nove opreme “radi poboljšanja monitoringa kvaliteta zraka”.

Na ovaj način bi se, kako je tada istaknuto, trebali dobiti podaci o stanju kvaliteta zraka na prostorima na kojima do sada nije bilo mjerenja.

U ovoj godini planirana je nabavka nove opreme radi poboljšanja monitoringa kvaliteta zraka. Između ostalog, planirana je nabavka analizatora za mjerenje azotnih oksida na novopostavljenoj mjernoj stanici na krovu Doma zdravlja ¨Ilidža¨ kao i analizatora za praćenje koncentracije vodik sulfida, koji je prisutan na području ove opštine, a do sada nije bilo uslova za njegovo praćenje. Time bi se stekli preduslovi za oslobađanje mobilne stanice sa ovog lokaliteta, koja bi uz predviđene dodatne analizatore (mirisa, merkaptana), bila na raspolaganju za mjerenja na lokalitetima Vogošće, Smiljevića i Butila.

Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Saopćenje, 03.04.2019.

Podsjećamo, u Sporazumu o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022 navedeno je, između ostalog, “provođenje radikalnih mjera s ciljem podizanja kvalitete životne sredine, smanjenja onečišćenja zraka i spriječavanja drugih ekoloških rizika” kao i to da se neće “štedjeti kada su u pitanju voda, zrak i prijevoz” niti “prihvatiti zagađenost zraka i nijemo čekati da vjetar otpuše otrov iz naše kotline”.

Da je uspješno okončana nabavka “najmodernije opreme za monitoring kvaliteta zraka u KS” saopćeno je nedavno iz Vlade KS.

Zahvaljujući ovim studijama imaćemo temelje za donošenje i provjeru učinkovitosti mjera za rješavanje problema zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo. Također će se otvoriti mogućnosti za nova istraživanja i razvoj budućih modela prognoze zagađenosti zraka, kompjuterskih simulacija s realnim ulaznim podacima, mapiranja šireg područja zagađenosti, kao i podizanja svijesti o problemu zagađenosti zraka.

Vlada KS, 20.12.2019.

Izvor: Vlada KS

Ukupna vrijednost projekta, kako je saopćeno, iznosila je 300.000 KM.

Vlada KS, odnosno Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS za obećanje, da će biti nabavljena nova oprema “radi poboljšanja monitoringa kvaliteta zraka”, od Istinomjera dobija ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!