Tek će “opsežno” da se pregovara o izgradnji gasovoda

Nakon sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom u okviru Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, koji je održan početkom juna ove godine, Milorad Dodik najavio je realizaciju projekta gasifikacije Republike Srpske.

Nakon što je završen ovogodišnji Forum, saopćeno je da je dogovorena izgradnja gasovoda kroz Republiku Srpsku, od Bijeljine do Prijedora, te da je to bez sumnje najvažniji “dogovoreni posao”.

Dogovorili smo se da se uskoro vidimo i na operativnom nivou dogovorimo kako dalje. Do jeseni bi trebao da se izgradi, a to će raditi Gazprom, izvedeni projekat, a mi da se pristupi ugovaranju prolaza gasovoda kroz različite posjede zemljišta.

Milorad Dodik, 09.06.2019.

Projekt za čiju je realizaciju potrebno oko 300 miliona eura, a koje bi trebao obezbijediti Gazprom, nije realizovan u navedenom roku. Šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji, Duško Perović nedavno je izjavio da krajem septembra tek počinju “opsežni pregovore sa ruskom kompanijom Gasprom o izgradnji kraka gasovoda Turski tok prema Srpskoj”.

Krećemo da radimo. Razgovore otvaramo krajem septembra o procedurama i daljim koracima koji su pred nama.

Duško Perović, 10.09.2019.

Shodno navedenom, Milorad Dodik za svoje obećanje o izgradnji gasovoda od Bijeljine do Prijedora od Istinomjera dobija ocjenu neispunjeno.

Istinomjer će i dalje pratiti realizaciju ovog projekta.

(Istinomjer.ba)

Pravo osuđenika da budu birani ponovo u Parlamentu BiH

Zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović (SDP BiH) ponovo je uputio u...

Prosječna plata u RS nije prestigla platu u FBiH

Predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković u septembru je rekao da će prosječna plata u ovom entitetu “ovih dana prestići prosječnu platu u FBiH”. Prema tome, prije godinu dana bili...


Izgradnja Bloka 7 uz neriješena pitanja i nedoumice

I dok gradnja Bloka 7 kreće, spor sa Energetskom zajednicom u vezi garancija datih za njegovu izgradnju još uvijek nije riješen. Nakon Odluke Vlade FBiH o davanju garancije za Blok 7...