Uncategorized

Damir Mašić: Početak kraja segregacije u školama

Nakon dugotrajne rasprave o fenomenu “Dvije škole pod jednim krovom”, registrovanom u nekim područjima Federacije, poslanici Predstavničkog doma u Federalnom parlamentu usvojili su na današnjoj sjednici u Sarajevu većinom glasova zaključke koje je povodom ove teme predložio poslanički klub Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH)

Prvim od tih zaključaka Predstavnički dom poziva ministarstva obrazovanja u Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom i Zeničko-dobojskom kantonu i nalaže Ministarstvu obrazovanja i nauke Federacije BiH da učine sve šta treba kako bi naredna školska godina u ova tri kantona započela bez fenomena “dvije škole pod jednim krovom”.

(FENA, 15. 10. 2010.)

***

OSLOBOĐENJE: Budući je obrazovanje u nadležnosti kantona, kako kanite, ako uopšte kanite, riješiti problem dvije škole pod jednim krovom?

Damir Mašić: U FBiH nemamo nadležnost da sami riješimo taj problem, ali nemamo pravo i ne ukazivati na kršenje osnovnih ljudskih prava. U skladu s Konvencijom o zaštiti ljudskih prava imam obavezo i dužnost da ukazujem na, najblaže rečeno, izopačenost takve pojave. To bi valjda trebalo da bude i dužnost ombudsmena Nives Jukić. Za početak, fenomen dvije škole pod jednim krovom treba početi javno nazivati pravim imenom, kantoni su obavezni putem ministarstava obrazovanja i opštinskih vlasti, a poštujući obećanje br. 1 u Strategiji reforme obrazovanja, osigurati da “sva djeca imaju mogućnost kvalitetnog obrazovanja u integriranim multikulturalnim školama na svim stepenima, oslobođeni političkih, vjerskih, kulturnih i drugih predrasuda i diskriminacije, gdje se poštuju prava sve djece”.

(Oslobođenje – intervju, 11. 5. 2011.)

***

U Sarajevu je danas održana konstituirajuća sjednica Koordinacije ministara obrazovanja i nauke u Federaciji BiH na kojoj su prisustvovali federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić i resorni kantonalni ministri iz šest kantona u FBiH.
Ministri su danas potpisali i protokol o saradnji u oblasti obrazovanja i nauke, koji između ostaloga, predviđa uklanjanje diskriminacije i segregacije koja se najviše očituje u postojanju “dvije škole pod jednim krovom”.
Na pitanje novinara da li to znači da će se raditi na ukidanju ovog fenomena predsjednik ove koordinacije i federalni ministar Damir Mašić je kazao da on nema ustavne ni zakonske ovlasti da ukine postojanje takve segregacije, ali da je na ovoj sjednici izražena spremnost da kantonalni ministri koji imaju ovlasti u tom polju rade analizu načina funkcioniranja tih škola i daju prijedloge ujedinjenja.

(FENA, 30. 5. 2011.)

Komentar:

Nadamo se da je svanuo i taj dan u kojem se neko na vlasti sjetio da bi se, konačno, mogla ukinuti segregacija, odnosno “separate but equal” sistem.
Svakako, obećanje o ukidanju “dvije škole pod jednim krovom” još uvijek nije u potpunosti ispunjeno, ali je iskazana dobra volja i proces je započet te se može reći da je ovo obećanje djelomično ispunjeno. Takođe je važno istaknuti i dobru namjeru ministra obrazovanja i nauke FBiH Damira Mašića i njegovih kolega iz kantona.

Pitajte Istinomjer!